Këto ditë, nuk janë vetëm të famshmit ata që duket se kanë një prirje për të shkatërruar jetën e fëmijës së tyre duke i dhënë atij ose asaj një emër të çuditshëm.

Megjithatë, në Zvicër, ekzistojnë disa rregulla se çfarë mund të – dhe çfarë nuk mund – të emërtoni fëmijën tuaj


Zvicra ka disa rregulla që mund të jenë befasuese për të huajt. Një shembull i tillë është ajo që ju lejohet të emërtoni fëmijët tuaj.

Ndërsa herë pas here, përpjekja e dështuar e prindërve për t’i vendosur fëmijës së tyre një emër unik mund të jetë lajm, në fakt ka një larmi të gjerë rregullash për të cilat emrat mund të zgjidhen në të vërtetë në Zvicër, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Nuk ka emra që do të dëmtojnë mirëqenien e një fëmije

Megjithëse kjo duket tepër e vështirë për t’u përcaktuar, ka disa shembuj aktualë që janë refuzuar për shkelje të rregullit të mirëqenies.

Duke marrë parasysh këtë, autoritetet zvicerane do të shikojnë nëse “fëmija do të ekspozohet ndaj talljeve për shkak të emrit të tij”.

Këtu përfshihen “Gjyshja”, “Zemra e Trëndafilit”, “Princi Valiant” dhe “Puhbert”.

Ata në mënyrë specifike ndalojnë t’i jepni fëmijës tuaj një emër që do të dëmtojë “mirëqenien” e tij. As emrat nuk lejohen të jenë fyes, përcjell tutje albinfo.ch.

Binjakë

Binjakët nuk duhet të kenë emra shumë të ngjashëm me njëri-tjetrin. Emrat nuk duhet as të shkruhen e as të shqiptohen në të njëjtën mënyrë. Mediat zvicerane japin shembullin e thirrjes së dy djemve “Philip” dhe “Philipe”.

Zvicra – ose të paktën një pjesë e madhe e saj – mbetet relativisht fetare, kjo është ndoshta arsyeja pse zgjedhja e një emri biblik zuzar për fëmijën tuaj është e vështirë.

Gazeta Telebasel raporton se emri Juda tashmë është refuzuar nga zyrat zvicerane të gjendjes civile – dhe ka të ngjarë të refuzohet përsëri. Satani, Kaini dhe Luciferi janë gjithashtu të ndaluar.

Djemtë janë djem, vajzat janë vajza

Gjithnjë nga tradicionalistët, Zvicra ka rregulla të rrepta gjinore për emërtimin e fëmijëve. Në mënyrë të veçantë, një emër duhet të tregojë qartë gjininë e një personi. Vajzave nuk mund t’u jepet emri i djalit dhe anasjelltas.

Nëse një emër nuk tregon qartë gjininë e personit, atëherë fëmijës duhet t’i jepet një emër i dyfishtë me vizë ose një emër i dytë për ta bërë të qartë këtë, përcjell tutje albinfo.ch.

Numrat ose shkronjat

Në vitin 2017, një gjykatë zvicerane tha se ‘J’ nuk ishte i përshtatshëm si emër i mesëm.

Gjykata vendosi se lejimi i ‘J’ do të ishte i ngjashëm me lejimin e njerëzve të kenë një emër të përbërë nga numra – megjithëse ‘Jay’ a la Homer ‘Jay’ Simpson me sa duket do të ishte mirë.

Nuk ka emra vendesh

Ndërsa bota mund të jetë duke debatuar se si të kujdeset për njerëzit jobinarë që duan të identifikohen si “të tyre”, identifikimi si “atje” është një pengesë e madhe në Zvicër.

Emrat e vendeve për njerëzit janë të ndaluar në Zvicër.

Kjo mund të mos interpretohet jashtëzakonisht në mënyrë strikte – Dakota Fanning dhe Brooklyn Beckham do të jenë në rregull për momentin – por nëse doni ta emërtoni djalin tuaj të vogël “Matterhorn”, mund të hasni në një rezistencë.

As emra produktesh

Pavarësisht se sa shumë e doni një produkt të caktuar, do të pengoheni të nderoni markën duke i vënë emrin fëmijës suaj.

Kjo do të thotë që Ovaltine, Rivella, Chanel ose Ferrari janë jashtë tavolinës. Ju gjithashtu ju ndalohet të vendosni emrin e fëmijës tuaj sipas një bime ose një kafshe.

Po emrat e huaj?

Një pyetje kryesore – veçanërisht mes lexuesve vendas – është nëse emrat e huaj janë të ndaluar.

Pyetja kryesore është nëse emri shfaqet në ‘Internationalen Handbuch der Vornamen’ – Manuali Ndërkombëtar i Emrave.

Ky libër – i cili duket se nuk ekziston në anglisht – rendit shprehimisht emrat e parë të pranueshëm. Nëse shfaqet në libër, është në rregull me autoritetet zvicerane.

Cilët emra janë të ndaluar në të vërtetë në Zvicër?

Suissebook ka renditur disa emra foshnjash që janë ndaluar në Zvicër për shkak të shkeljes së të paktën një prej rregullave të listuara më sipër. Përveç të gjitha atyre të përmendura deri më tani në këtë artikull, ai përfshin Bierstubl (emri i vendit), Troublemaker (mirëqenie), Mercedes (emri i markës) dhe Sputnik (nuk jam i sigurt nëse ky është një vend apo një gjë, por sido që të jetë është e ndaluar).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here