Gjashtë vjet pas zbulimit të tij në Kinë, virusi alongshan (ALSV) i cili bartet nga rriqrat, tani është përhapur në pjesën më të madhe të Europës. Në këtë përfundim dalin ekspertët gjermanë. Qendra për Mjekësinë e Udhëtimit (CRM) në Dyseldorf të Gjermanisë, deklaroi:

Virusi, i cili nuk është i lidhur me ndonjë sëmundje serioze te njerëzit, është gjetur te rriqrat në Finlandë, Francë, Rusi, Zvicër e tani edhe në Gjermani.

Nuk mori ftesë për te filmi “Në kuadër të dashurisë”, ja çfarë thotë Maestro për Luizin si aktor
Sherr dhe të shtëna me armë zjarri në një lokal në bregdetin e Himarës

Në Universitetin e Mjekësisë Veterinare (TIHO) në qytetin verior gjerman të Hanoverit, studiuesit gjetën prova të transmetimit të ALSV-së nëpërmjet rriqrave te kafshët si dreri, në landin veriperëndimor të Saksonisë së Poshtme në Gjermani.

Pas publikimit të një studimi përkatës në revistën shkencore “Microorganisms”, drejtori shkencor i CRM-së, Qendrës për Mjekësinë e Udhëtimit, Tomas Jelinek, theksoi:

Zonat e shpërndarjes së shumë llojeve vendase të rriqrave janë zgjeruar ndjeshëm në vitet e fundit. Nga dimrat e butë dhe sezonet e verës më të nxehtë po përfitojnë araknidet.

Araknidet bëjnë pjesë në grupin e artropodeve. Në këtë grup futen merimangat, akrepat dhe rriqrat apo këpushat. Ato jetojnë në tokë e kryesisht në vende të nxehta dhe më gurë. Megjithatë gjenden dhe në vende të banuara nga njerëzit. Kanë katër çifte këmbësh e marrin frymë me mushkëri lëkurore. Për vetëmbrojtje kanë helm.

Megjithatë, ALSV aktualisht nuk është shoqëruar me ndonjë gjë më të rëndë se simptoma të ngjashme me gripin. Sëmundja më e zakonshme që transmetohet nga rriqrat në Europë është ajo Lyme, e cila mund të trajtohet me antibiotikë që në fazat e hershme.

Meningoencefaliti i hershëm i verës (FSME) është gjithashtu veçanërisht i përhapur në shumë zona, por mund të bëhet vaksinë për t’u mbrojtur.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here