Kur hyjmë në ujë, për të notuar në det, nuk duhet t’i kushtojmë vëmendje vetëm kandilit dhe gaforreve, të cilat mund të na pickojnë. Sytë hapen edhe mbi pleshtat e detit, parazitët që jetojnë të varur në ujë dhe që shtyhen nga rrymat detare në plazhe, ku mund të na pickojnë. Ato mund të shkaktojnë flluska që shkaktojnë shumë kruajtje, por nuk janë të rrezikshme për shëndetin.

Çfarë janë pleshtat e detit?

Pleshtat e detit janë krustace të vogla që jetojnë në breg dhe rërë. Ata janë parazitë aktivë në plazh. Ata mbërrijnë papritur duke pushtuar bregun brenda një kohe të shkurtër, dhe pastaj zhduken përsëri. Ata mund të mbërthejnë këmbët, por ne nuk duhet të kemi shumë frikë prej tyre: përveç një kruajtjeje dhe flluskash të bezdisshme, nuk njihen simptoma më serioze.

Çfarë duhet të bëni në rast të kafshimit të pleshtave të detit?

Pleshtat e detit mund të pickojnë falë shtyllës kurrizore të vogël të vendosur në sipërfaqen e tyre. Pickimet mund të shkaktojnë reagime thumbuese në zonën e prekur. Mund të shfaqen edhe papule erythematous. Simptomat mund të zgjasin disa orë ose edhe disa ditë, shkruan Psikologjia.

Në rast të kafshimit të pleshtave të detit, lani menjëherë zonën e prekur dhe më pas vazhdoni ta dezinfektoni me ujë të ftohtë dhe sapun antiseptik. Kini kujdes, sepse parazitët mund t’i ngjiten lëkurës dhe kostumit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here