Megjithëse Doha ka një sistem të ri metroje, si dhe një rrjet të gjerë autobusësh, Katari në tërësi ende mbështet fuqishëm trafikun e makinave.

Ndërsa ju ndoshta dini tashmë gjithçka për futbollin dhe Kupën e Botës FIFA 2022 në Katar, mund të mos e dini se si duken në të vërtetë rrugët dhe rrugët në Katar. Dhe pse disa prej tyre janë me ngjyra?

Megjithëse Doha ka një sistem të ri metroje, si dhe një rrjet të gjerë autobusësh, Katari në tërësi ende mbështet fuqishëm trafikun e makinave.

Ndërtimit të rrugëve blu në Katar i parapriu vendimi i administratës së qytetit të Dohas për të luftuar kundër të nxehtit ekstrem. Gjithçka nisi me projektin eksperimental në vitin 2019 në një rrugë 200 metra të gjatë dhe tani është shtrirë edhe në rrugë të tjera.

Ideja është të ulet temperatura e asfaltit dhe e zonës përreth. Në temperaturat lokale deri në 50 gradë, asfalti i zakonshëm i errët ka një temperaturë prej 20-25 gradë Celsius më të lartë se temperatura e ambientit. Thjesht sepse e zeza tërheq nxehtësinë.

Qëllimi i lyerjes së rrugëve me ngjyra “të ftohta”, si bluja, është ulja e temperaturës së tyre me 15-20 gradë.

Gjegjësisht, ngjyra blu me trashësi 1 milimetër përmban një pigment të veçantë që reflekton nxehtësinë, si dhe mikrokokrra të zbrazëta qeramike që reflektojnë në mënyrë efektive rrezatimin infra të kuq.

Përveç kësaj, ka parqe të purpurta dhe trotuare të gjelbra të vendosura në kodrat e Katarit. Këtu rriten të gjitha llojet e bimëve dhe pemëve nga vende të ndryshme, dhe parku është konceptuar si një vend takimi i kulturave dhe qytetërimeve.

Sipërfaqja e purpurt i plotëson ato jo vetëm estetikisht, por edhe funksionalisht. Sipas matjeve, zakonisht është 12 gradë më e ftohtë se asfalti normal i errët.

Për të njëjtën arsye, u krijua eksperimentalisht një rrugë e gjelbër e ndritshme – doli të ishte më pak efikase, por u bë një nga simbolet e njohura të qytetit.

VIDEO:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here