Helmi i akrepit konsiderohet gjerësisht si lëngu më i shtrenjtë në botë, një gram kushton disa milionë dollarë. Kjo mund të jetë një surprizë për shumë njerëz, pasi akrepat në përgjithësi nuk konsiderohen krijesa me vlerë. Megjithatë, helmi i tyre vlerësohet shumë nga shkencëtarët dhe studiuesit për vetitë e tij unike dhe përfitimet e mundshme medicinale.


Për të kuptuar pse helmi i akrepit është kaq i vlefshëm, është e rëndësishme që fillimisht të kuptoni se çfarë është dhe për çfarë përdoret. Helmi i akrepit është një përzierje komplekse e proteinave dhe enzimave të prodhuara nga gjëndrat helmuese të akrepit. Përdoret nga akrepat si një mekanizëm mbrojtës kundër grabitqarëve dhe për kapjen e gjahut. Helmi shpërndahet përmes thumbimit të akrepit, i cili e injekton helmin në objektivin e tij.


Pavarësisht natyrës së tij vdekjeprurëse, helmi i akrepit është zbuluar se ka një sërë aplikimesh të mundshme mjekësore. Studiuesit zbuluan se helmi përmban komponime që kanë aftësinë të synojnë dhe vrasin qelizat e kancerit, si dhe të trajtojnë një sërë sëmundjesh të tjera, duke përfshirë artritin, diabetin dhe sklerozën e shumëfishtë. Vetitë unike të helmit të akrepit e kanë bërë gjithashtu një mjet të vlefshëm për studiuesit që studiojnë sistemin nervor dhe për zhvillimin e ilaçeve dhe trajtimeve të reja, përcjell dritare.net


Një nga arsyet kryesore pse helmi i akrepit është kaq i shtrenjtë është se është tepër i vështirë për t’u nxjerrë. Akrepat prodhojnë sasi shumë të vogla helmi dhe procesi i nxjerrjes kërkon kohë dhe është i rrezikshëm. Kërkon pajisje shumë të specializuara dhe profesionistë të trajnuar, të cilët duhet të nxjerrin me kujdes helmin pa dëmtuar akrepin ose pa dëmtuar gjëndrat e helmit.
Një faktor tjetër që kontribuon në koston e lartë të helmit të akrepit është rrallësia e tij. Jo të gjitha llojet e akrepave prodhojnë helm që është i dobishëm për qëllime mjekësore, dhe ato që prodhojnë shpesh gjenden në zona të largëta ose të vështira për t’u arritur. Kjo e bën të vështirë dhe të shtrenjtë mbledhjen dhe transportimin e helmit në laboratorë dhe objekte kërkimore në mbarë botën.

Së fundi, kostoja e lartë e helmit të akrepit mund t’i atribuohet gjithashtu kërkesës së tij të madhe nga studiuesit dhe shkencëtarët. Me potencialin e tij për të trajtuar një gamë të gjerë sëmundjesh, helmi i akrepit është bërë një produkt i kërkuar në komunitetin mjekësor. Kjo ka çuar në një treg konkurrues për helmin, duke e rritur edhe më tej çmimin e tij./K.C/dritare.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here