Aleksandër Hasanas

A thua grekët shkruanin ilirisht, (në monedhë shih dhe germën ‘R’ jo-greke) e pra në Sicili nuk ka patur kurrë grekër.

Monedhë e para 24 shekujve

Kjo është një monedhë e lashtë e Jugut në Itali – SICILI, 483-475 B.C me mbishkrimin e saj:

‘Ακράγας; {Akrágas} – dhe thuhet se i përket kulturës antike greke …

Ndërkohë studiuesi i mirënjohur Robert Beeks, Hjalmar Frisk, Kretschmer Glotta, Alexander Lubotsky dhe gjithë studimet serioze instituteve gjuhësore Oxford, Cambridge, etj., këtë emërtim e ofrojnë me ilirishten, e kurrsesi me atë ‘tekniko-religjionaren greke’.

A thua grekët shkruanin ilirisht, (në monedhë shih dhe germën ‘R’ jo-greke) e pra në Sicili nuk ka patur kurrë grekër, përveçse ‘filohelene’, kulturës së saj të pas-krishtit besimit të saj ortodoks.

Shih në origjinal:

‘Ακράγας, -αντος {Á Akrágas}

Grammar: mf

Meaning: river and city in Sicily,

Etymology: probably of #Illyrian origin. Kretschmer Glotta 14, 87 onwards

Page 1.58

Ἀκράγας (italisht: Agrigento, Shqiptuar: [agɾiˈʤɛnːto]. Greqisht: Akragas ; latinisht: Agrigentum; sic. Girgenti ) është një qytet në bregun jugor të Siçilisë në Itali, kryeqyteti i provincës homonime italiane të Akraganta.

Qendra historike e qytetit i përket vendeve të Trashëgimisë Botërore të UNESCO -s . Në atë kohë, ata njiheshin si “Akragas” , një nga qytetet më të shquara në antikitet. Popullsia e Akragantës para vitit 406 para Krishtit llogartitej nga 200.000 – 800.000 banorë.

Sipas mitologjisë, qyteti u ndërtua nga Akragas, djali i Zeusit dhe Asteropës.

Midis viteve 585 dhe 580 p.e.s. Rodianët dhe Dorianët nga Gela themeluan Akragantën, me Aristonos dhe Pistilos si kolonët e parë. Qyteti u quajt Akragas, sipas lumit #zhurmues me të njëjtin emër që rridhte aty pranë.

Ref.: Etymological Dictionary of Greek By Robert Beekes

With the assistance of Lucien van Beek

VOLUME ONE BRILL

LEIDEN • BOSTON 2010

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here