Ismail Al-Jazari ishte një polimat: një dijetar, shpikës, inxhinier mekanik, artizan, artist dhe matematikan nga dinastia Artukid e Jazira në Mesopotami.

‘Libri i njohurive të pajisjeve të zgjuara mekanike’ është një libër arab mesjetar i shkruar nga Ismail al-Xhazari në shek. XII. Ai përshkruan mbi pesëdhjetë pajisje dhe automate mekanike, duke përfshirë orët, makinat për ngritjen e ujit, automatikët muzikorë dhe robotët humanoidë. Al-Jazari ofron udhëzime të hollësishme për ndërtimin e çdo pajisjeje dhe përfshin anekdota dhe referenca historike. Libri pati një ndikim të rëndësishëm në zhvillimin e bërjes së orës dhe automateve evropiane, dhe ofron njohuri mbi jetën e përditshme dhe risitë teknologjike në botë gjatë periudhës mesjetare. Është libri i tij që ndikoi në konceptet kryesore të robotikës moderne.

Burimi:

https://www.nationalgeographic.com/…/ismail-al-jazari…
https://www.europeana.eu/…/ismail-al-jazari-the-muslim…
https://www.britannica.com/biography/al-Jazari
https://www.thefamouspeople.com/…/ismail-al-jazari…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here