Çdo entuziast i kujdesit të lëkurës dhe shëndetit do të vërejë se rutinat dhe zakonet e të ngrënit mund të ndryshojnë gjatë muajit të agjërimit.

Disa madje mund të ndiejnë presionin për ta përdorur plotësisht atë si një mundësi për të detoksifikuar, por, thotë dietologia dhe nutricionistja e licencuar Nirvana Abou-Gabal (aka @intuitive.muslimah): “Është thelbësore të mos lejohet që Ramazani të ngatërrohet me dietë. Agjërimi është shpirtëror dhe jo një dietë për të humbur peshë”, thotë ajo për Bazaar. “Kjo nuk është koha për të kufizuar në mënyrë arbitrare ushqimet. Përkundrazi, është e rëndësishme t’u lihet vend ushqimeve që na sjellin gëzim dhe kënaqësi, për të cilat hulumtimet kanë treguar se promovojnë shëndet më të mirë”.

Si ndryshon lëkura gjatë Ramazanit?
“Studimet e agjërimit kanë treguar efekte të ndryshme në lëkurë, dhe jo të gjitha negative,” thotë dermatologia konsulente dhe ekspertja psikodermatologjike Dr. Alia Ahmed.

“Një nga funksionet më të rëndësishme të lëkurës është të sigurojë një pengesë përshkueshmërie për të mbrojtur kundër humbjes së tepërt të ujit. Agjërimi mund të çojë në funksionin e pengesës së komprometuar përmes aftësisë së zvogëluar të lëkurës për të ruajtur dhe rivendosur nivelet e saj të lipideve.” Kjo do të thotë se uji është në gjendje të largohet nga lëkura, duke shkaktuar thatësi dhe dehidratim. Sipas Dr. Ahmed, sinteza e kolagjenit gjithashtu zvogëlohet gjatë agjërimit edhe pse hulumtimet kanë treguar përgjigje të ndryshme në drejtim të shërimit të plagëve.

“Disa studime raportojnë një efekt pozitiv përmes rregullimit të sistemit imunitar dhe të tjerët raportojnë përgjigje të vonuar, ndoshta përmes efektit në sintezën e kolagjenit,” shpjegon ajo. Për ata me sëmundje të lëkurës si psoriasis, Dr. Ahmed vëren se ka studime që tregojnë se një efekt anti-inflamator i agjërimit ka një ndikim pozitiv në këtë çështje.

Pastrimi është çelësi për të hequr të gjitha papastërtitë dhe për të përmirësuar depërtimin e produktit, thotë Dr. Ahmed. Ajo rekomandon një eksfoliant kimik javor ose dy-javor duke përdorur ose një AHA, PHA ose acide frutash dhe duke e bashkuar atë me përbërës hidratues si acidi hialuronik ose glicerina. Kushtojini vëmendje shtesë rimbushjes së barrierës së lëkurës dhe mbrojtjes së saj me antioksidantë.

“Shtrimi i kujdesit të lëkurës është jashtëzakonisht i rëndësishëm gjatë Ramazanit. Aplikoni acidin hialuronik në lëkurën e lagur, pastaj serumet pasuar nga kremrat,” rekomandon Dr. Ahmed.

“Për shkak të zvogëlimit të vëllimit gjatë ditës, zakonisht vërej se zona ime nën sy është pak e zhytur. Kjo zakonisht zgjidhet në mëngjes dhe me hidratim adekuat oral dhe përdorimin e kremit të syve. Për ata që janë të prirur ndaj njollave, zgjidhni tekstura të lehta dhe përbërës që nuk bllokojnë poret.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here