Ka shumë arsye pse arinjtë kruajnë kurrizin pas trungjeve të pemëve dhe shkencëtarët zbuluan dhe një tjetër.

Ndonjëherë ata e bëjnë këtë sepse përmes aromave që lënë në trungje, ata komunikojnë me kafshët e tjera të komunitetit. Herë të tjera, ata përpiqen të heqin qimet nga vetja, dhe për të lehtësuar një pikë kruarje që nuk mund ta arrijnë me putrat e tyre.

Tani, hulumtimi i ri zbulon, arinjtë mund të fërkojnë kurrizet e tyre për të veshur leshin e tyre me një repelent natyral të rriqrave.

Kur arinjtë gërvishten në trung, druri lëshon rrëshirë dhe lëngje të tjera. Këto substanca ngjiten në gëzofin dhe lëkurën e tyre, duke i bërë jo vetëm “të papërshkueshëm nga uji”, por edhe më “të mbrojtshëm” ndaj pickimeve të rriqrave.

Siç shpjegon Agnieszka Sergiel, një biologe e ariut në Akademinë Polake të Shkencave dhe autori kryesor i studimit të botuar muajin e kaluar në Journal of Zoology, kafshët rrallë përfshihen në sjellje komplekse të tilla si fërkimi në pemë për një arsye të vetme.

“Ne shohim një sërë shembujsh midis gjitarëve që përdorin vetë-shërimin”, vëren ajo, e cila së bashku me kolegët e saj vendosën të studiojnë nëse ky zakon i arinjve i mbron ata nga parazitët.

Eksperimenti

Me kalimin e kohës, biologët kanë vërejtur se arinjtë kafe dhe të zinj kanë një preferencë për disa lloje pemësh veçanërisht halorët. Ata janë gjithashtu të tërhequr nga katrani i ahut, i cili është një zëvendësues i dobishëm eksperimental i substancave që rrjedhin nga pemët. Aq i fuqishëm është efekti i katranit sa shkencëtarët përdorin erën e tij të fortë për të tërhequr arinjtë për kërkime ose për t’i joshur në habitatet e tyre në kopshtin zoologjik.

Për të testuar saktësinë e kësaj hipoteze, se katrani i ahut është një repelent i rriqrave, Dr. Sergiel vëzhgoi sjelljen e Dermacentor reticulatus të bllokuar në një tub, një specie e zakonshme rriqrash që ngjitet me arinjtë. Në mes zgjedhjes midis katranit apo ujit të pastër, rriqrat shkuan drejt këtij të fundit.

Studiuesit testuan gjithashtu një material tjetër nga i cili tërhiqen arinjtë, terpentinën dhe zbuluan se rriqrat gjithashtu e urrenin atë.

Sipas shkencëtarëve, zbulimi i thjeshtë se katrani i ahut është çdo gjë tjetër veçse i popullarizuar me rriqrat, siguron provat e para eksperimentale që konfirmojnë besimin e përhapur se rrëshira mund të veprojë edhe si një kundërinsekt.

Arinjtë nuk janë të vetmet kafshë në natyrë që përdorin repelentë natyralë të insekteve. Për shembull, majmunët kapuçinë, fërkojnë me zell gëzofin e tyre në frutat e agrumeve dhe delfinët besohet se ushqejnë lëkurën e tyre me korale.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here