A jeni zgjuar ndonjëherë në mëngjes dhe keni kuptuar se keni një dhimbje të çuditshme dhe të pazakontë? A është kjo dhimbje ndonjëherë në nofull?

Të dish se çfarë e shkakton dhimbjen e nofullës kur zgjohesh është hapi i parë në trajtimin e tij.

Kërcitja ose shtrëngimi i dhëmbëve

Një nga shkaqet më të mundshme të dhimbjes së nofullës në mëngjes është bruksizmi. Ky është termi mjekësor për kërcitjen e dhëmbëve. Mund të jeni duke kërcitur dhëmbët ose duke shtrënguar nofullën në gjumë pa e kuptuar.

Kavitetet e dhëmbëve, ose gingiviti

Zgavrat e dhëmbëve zakonisht zhvillohen së pari në shtresat e jashtme të një dhëmbi. Nëse nuk trajtohet, prishja e dhëmbëve mund të përhapet në shtresat e brendshme të një dhëmbi dhe deri në rrënjë dhe kockën përreth. Rezultati është dhimbja e nofullës, ndër simptomat e tjera.

Shkak mund të jetë edhe periodontiti (sëmundja e mishrave të dhëmbëve). Zakonisht fillon si inflamacion i mishrave të dhëmbëve nga grumbullimi i baktereve, si dhe grumbullimi i pllakave në dhëmbë. Nëse nuk trajtohet, mund të pushtojë kockat dhe indet e tjera dhe të shkaktojë dhimbje të konsiderueshme.

Inflamacion i sinuseve

Kemi disa sinuse pranë rrënjëve të dhëmbëve të sipërm dhe kockës së nofullës. Dhe kur këto sinuse mbushen me lëng, ose bllokohen, mund të krijojë presion mbi dhëmbët dhe kockën e nofullës. Infeksionet e sinusit mund të shkaktojnë dhimbje të nofullës.

Pozicioni i gjumit

Nëse zgjoheni shpesh me qafë të ngurtësuar, me siguri po flini në një pozicion të pakëndshëm gjumi, gjë që mund të shkaktojë dhimbje mjaft të bezdisshme. Dhe nëse flini me fytyrë, ose anash, mund të jeni duke e shtyrë pa dashje nofullën tuaj nga pozicioni i saj natyror. Rezultati është dhimbje e nofullës në mëngjes.

Çrregullim temporomandibular

Çrregullimet temporomandibulare (çrregullimet e TMJ) mund të prekin dy nyjet temporomandibulare, të cilat lidhin nofullën e poshtme me kafkën. Një çrregullim i tillë mund të shkaktojë dhimbje në nofull, fytyrë dhe qafë, si dhe ngurtësi në nofull. Madje mund të kufizojë aftësinë tuaj për të lëvizur nofullën ose për të shtrembëruar dhëmbët.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here