6.1 C
Pristina
Thursday, September 16, 2021
Home Uncategorized Çfarë ndodhë brenda një vrime të zezë?

Çfarë ndodhë brenda një vrime të zezë?

Çfarë ndodh me informacionin e një objekti nëse thithet në një vrimë të zezë? Sipas teorive aktuale, nëse do të hidhni një kub hekuri në një vrimë të zezë, nuk do të kishte asnjë mënyrë për të marrë ndonjë nga ato informacione. Kjo sepse graviteti i një vrime të zezë është aq i fortë, sa shpejtësia e ikjes së saj është më e shpejtë se drita – dhe drita është gjëja më e shpejtë që ekziston. 

Sidoqoftë, një degë e shkencës e quajtur mekanika kuantike thotë se informacioni kuantik nuk mund të shkatërrohet. “Nëse e asgjësoni disi këtë informacion, diçka shkon keq”, tha Robert McNees, një profesor i asociuar i fizikës në Loyola University Chicago. 

Informacioni kuantik është pak më ndryshe nga informacioni që ruajmë si 1 dhe 0 në një kompjuter, ose gjërat në trurin tonë. Kjo sepse teoritë kuantike nuk japin informacion të saktë, për shembull, se ku do të jetë një objekt, si llogaritja e trajektores së një bejsbolli në mekanikë. Në vend të kësaj, teori të tilla zbulojnë vendndodhjen më të mundshme ose rezultatin më të mundshëm të disa veprimeve. Si pasojë, të gjitha gjasat e ngjarjeve të ndryshme duhet të shtohen deri në 1, ose 100 përqind. 

Teoria kuantike quhet, pra, unitare. Nëse e dini se si përfundon një sistem, mund të llogaritni se si filloi ai.

Për të përshkruar një vrimë të zezë, gjithçka që ju nevojitet është masa, vrulli këndor (nëse po rrotullohet) dhe ngarkesa. Asgjë nuk del nga një vrimë e zezë përveç një rrjedhje të ngadaltë të rrezatimit termik të quajtur rrezatimi Hawking. Nuk ka asnjë mënyrë për të bërë atë llogaritje të kundërt për të kuptuar se çfarë gropëzoi në të vërtetë vrima e zezë. Informacioni shkatërrohet. Sidoqoftë, teoria kuantike thotë se informacioni nuk mund të jetë plotësisht jashtë arritjes. Aty qëndron “paradoksi i informacionit”.

McNees tha se ka pasur shumë punë në këtë temë, veçanërisht nga Stephen Hawking dhe Stephen Perry, të cilët sugjeruan në 2015 që, në vend që të ruhej brenda kthetrave të thella të një vrime të zezë, informacioni mbetet në kufirin e tij, i quajtur ngjarje horizont Shumë të tjerë janë përpjekur të zgjidhin paradoksin. Deri më tani, fizikanët nuk mund të bien dakord për shpjegimin dhe ka të ngjarë të mos bien dakord për ca kohë. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Lista me 30 të pasurit që u vranë dhe grabitën nga regjimi komunist

Edhe pse nuk ishin përfshirë kundër sistemit, ata u ekzekutuan, dënuan dhe internuan pasi ishin të pasur dhe iu sekuestrua çdo pronë...

Ja si dukej kalendari i lashtë Shqiptar

Populli shqiptar ka patur që në kohëra të lashta një kalendar të vetin, i cili është kalendar unik në botë përkah veçoritë...

Si e bëjnë bletët mjaltin?

Këtu janë udhëzimet hap pas hapi që bletët përdorin për të bërë prodhimin e tyre të shurupit. 1. Mjalti...

Misteri/ Uji merr ngjyrën e gjákut ashtu siç përmendet edhe në Bibël

Në rajonin Biblik të Moabit në Jordani ka ndodhur një fenomen shumë i çuditshëm, teksa një pellg uji pranë Detit të Vdékur...

Recent Comments