Jahja Drancolli

Tërmeti i sotëm që goditi Turqinë, duke shkaktuar mijëra viktima dhe dëme të pallogaritshme materiale, shkatërroi gjithashtu Kalanë e lashtë në qytetin e Gaziantepit (Antepi i antikitetit), një vend i trashëgimisë së UNESCO-s. Kjo kështjellë me mure monumentale të shoqëruara me 12 kulla vrojtuese nuk ekziston më siç është njohur dikur!

Aty ku më parë ishte kështjella, një vend i trashëgimisë së UNESCO-s, tani ka një grumbull rrënojash. Kalaja e Gaziantepit, tashmë qytetet martir, ishte një objekt i madh, i ndërtuar gati dy mijë vjet më parë në duart e perandorisë hitite, por e shndërruar në një kështjellë të vërtetë nga romakët midis shekujve të dytë dhe të katërtë të erës sonë. Një pikë e shkëlqyer e favorshme për sulmet nga deti, kalaja kishte pësuar ndryshime të mëdha gjatë sundimit të perandorit osman Sulejman I i Madhërishëm (1520-1566), i cili forcoi muret dhe shtoi një mur të brendshëm. Ndryshimet kanë zgjatur deri më sot.

Kalaja u shndërrua në një kështjellë dhe kullë vrojtimi në periudhën e Perandorisë Romake dhe më pas u zgjerua me kalimin e kohës. Forma e tij aktuale daton nga koha e perandorit me origjinën dhe gjakun dardan, Justinianit I (527-565)!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here