Italia i shpalli luftë Shteteve të Bashkuara në përgjigje të shpalljes së luftës së kësaj të fundit ndaj Perandorisë së Japonisë, pas sulmit në Pearl Harbor katër ditë më parë. Gjermania e Adolf Hitlerit gjithashtu i shpalli luftë SHBA-së në të njëjtën ditë.

SHBA u përgjigj menjëherë duke i shpallur luftë Gjermanisë dhe Italisë, duke i shtyrë kështu Shtetet e Bashkuara në luftimin e dy fronteve kryesore përtej Oqeanit Paqësor dhe Atlantik në Luftën e Dytë Botërore.

Po ashtu në këtë ditë, Polonia i shpalli luftë Perandorisë së Japonisë.

Më 7 dhjetor 1941, 353 avionë të Perandorisë së Japonisë sulmuan bazën detare të SHBA-së në Pearl Harbor dhe shkaktuan shkatërrim në masë të jetës dhe pronës amerikane, duke filluar një luftë midis Japonisë dhe Shteteve të Bashkuara.

Tre ditë më vonë, diktatori italian, Benito Mussolini, bëri deklaratën e tij nga ballkoni mbi Piazza Venezia në Romë – duke u zotuar se “fuqitë e paktit të çelikut” ishin të vendosur për të fituar.

Pastaj, Adolf Hitleri bëri njoftimin e tij duke thënë se ai ishte përpjekur të shmangte konfliktin e drejtpërdrejtë me SHBA-në, por, sipas Paktit Trepalësh të nënshkruar më 27 shtator 1940, Gjermania ishte e detyruar të bashkohej me Italinë për të mbrojtur aleatin e saj, Japoninë.

Hitleri deklaroi: “Pasi të jetë arritur fitorja, Gjermania, Italia dhe Japonia do të vazhdojnë në bashkëpunimin më të ngushtë me synimin për të vendosur një rend të ri dhe të drejtë”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here