“… Kolokotroni, i cili dikur ishte në shërbimin tonë dhe që atëherë, siç mund të mbahet mend, filloi të binte në sy në Greqi. Ai është shqiptar dhe, siç e pranoi ai, një “kleftis” (grabitës).

Kolokotroni, kur ishte i ri, ishte i angazhuar në një ekspeditë plaçkitëse kundër turqve në More. Ai dhe shokët e tij (shtatë a tetë), shqiptarë të dëshpëruar si ai, u ndoqën nga afër nga turqit: ata u arratisën për momentin dhe u strehuan në një kishë të vjetër greke, të cilën e barrikaduan aq sa u lejonte koha. Vendi u dynd shpejt nga një grup i frikshëm turqish; ikja me mashtrim ishte e pamundur; uria filloi t’i vështronte në fytyrë dhe ata arritën në vendimin e dëshpëruar për të çarë rrethimin, me shpatë në dorë, përmes turqve që i rrethonin. Këtë ata e arritën në mënyrën më të guximshme; dhe Kolokotroni u arratis bashkë me vetëm katër nga shokët e tij. …”

—————-

“Selections from my journal, during a residence in the Mediterranean” – January 1, 1836 faq.111

Figura: Litografia e Kolokotronit nga Karl Krazeisen e përdorur për kartëmonedhën 5000 dhrahmi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here