Pse ishte e rëndësishme ushtria romake?


Ushtria romake ishte forca më e madhe luftarake në botën e lashtë.

Ajo pushtoi një perandori të madhe që shtrihej nga Britania deri në Lindjen e Mesme. Ushtarët ishin më të stërviturit, kishin armët më të mira dhe armaturën më të mirë.

Kur romakët pushtuan Britaninë, ushtria e tyre ishte aq e mirë sa mori ushtri 10 herë më të madhe dhe fitoi!

Si u organizua ushtria?


Shumica e ushtarëve në Perandorinë Romake vinin nga vende jashtë Italisë. Kishte ushtarë nga Afrika, Franca, Gjermania, Spanja dhe Lindja e Mesme.
Vetëm burrat mund të ishin pjesë e ushtrisë romake, asnjë grua nuk lejohej. Kishte dy lloje kryesore të ushtarëve romakë: legjionarë dhe ndihmës.

Legjionarët ishin ushtarët elitë (shumë më të mirë). Një legjionar duhej të ishte mbi 17 vjeç dhe një qytetar romak.

Çdo rekrut i ri duhej të ishte i aftë – kushdo që ishte i dobët ose shumë i shkurtër refuzohej.

Legjionarët u regjistruan për të paktën 25 vjet shërbim. Por nëse i mbijetonin kohës së tyre, ata shpërbleheshin me një dhuratë toke që mund ta kultivonin. Ushtarët e vjetër shpesh dilnin në pension së bashku në qytetet ushtarake, të quajtura “koloni”.

Një ndihmës ishte një ushtar që nuk ishte qytetar romak. Ai paguhej vetëm me një të tretën e pagës së një legjionari.

Ndihmësit ruanin kalatë dhe kufijtë, por edhe luftuan në beteja, shpesh në vijat e para ku ishte më e rrezikshmja.

Si luftoi ushtria romake?

Ushtria romake ishte e madhe. Ajo u nda në grupe të quajtura “legjione”. Çdo legjion kishte nga 4000 deri në 6000 ushtarë.

Një legjion u nda më tej në grupe prej 80 burrash të quajtur “centuries”. Njeriu në krye të një shekulli njihej si “centurion”. Ai mbante një shufër të shkurtër, për të treguar rëndësinë e tij.

Disa ushtarë gjuanin harqe dhe shigjeta, hodhën gurë nga llastiqet ose mund të notonin lumenj për të befasuar një armik.

Ushtarët romakë u rreshtuan për betejë në një formacion të ngushtë. Pas një shpërthimi shigjetash, ushtarët romakë marshuan drejt armikut. Në minutën e fundit, ata hodhën shtizat e tyre dhe nxorrën shpatat e tyre, përpara se të sulmonin armikun. Pastaj kalorësia (ushtarët që hipnin në kuaj) ndoqën këdo që përpiqej të ikte.

Sa mirë ishin të stërvitur ushtarët romakë?


Një ushtar romak ishte një makinë luftarake e stërvitur mirë. Ai mund të marshonte 20 milje në ditë, duke veshur të gjitha armaturën dhe pajisjet e tij. Ai mund të notonte ose të kalonte lumenjtë me varka, të ndërtonte ura dhe të thyente rrugën e tij në kalatë.
Pas një marshimi gjatë një dite, ushtarët romakë duhej të ndërtonin një kamp, të kompletuar me një hendek dhe një mur me kunje druri. Të nesërmen, ata duhej t’i bënin të gjitha përsëri!

Ushtarët romakë nuk ishin gjithmonë në luftë – ata kaluan shumicën e kohës duke u trajnuar për betejë. Ata praktikuan luftimin në formacion dhe njeri me tjetrin. Legjionarët gjithashtu patrulluan territoret e tyre të pushtuara dhe ndërtuan rrugë, kala dhe ujësjellësa (një urë që bartte ujë).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here