Ndoshta nuk e dinit, por Islanda konsiderohet një vend ku nuk ka shumë milingona.

Ky është një fakt i vështirë për t’u shpjeguar dhe me të cilin janë marrë shumë shkencëtarë dhe studiues për dekada të tëra.

Një prej tyre është studiuesi Javier Espadaler Helabert, i cili ka 35 vjet që studion milingonat në të gjithë botën.

“Unë arrita në përfundimin se kërkimi ia vlente mundimi”, pohon shkencëtari. Sipas tij, përgjigja e kësaj pyetjeje mund të përmblidhet në një fjalë: klima e ftohtë ose e ashpër islandeze.

“Milingonat zakonisht grumbullohen në tokë. Dhe toka në Islandë është shumë e ftohtë; aq e ftohtë sa nuk i lejon insektet të lëshojnë vezët, larvat apo të përfundojnë ciklin e tyre biologjik”, është i bindur Espadaler.

Nga ana tjetër, këtë e sqaron Ingvar Orn Ingvarsson, i cili punon në sektorin e turizmit në Islandë.

“Është e vërtetë që ka milingona në këtë vend, por ato janë shumë të rralla dhe rrallë shihen. Që nga viti 1994 ne kemi pasur ndonjëherë specien Lasius Niger (një milingonë e familjes Formicinae) në Reikjavik, dhe në jug dhe perëndim të Islandës. Megjithatë, këto milingona nuk jetojnë të pavarura në natyrë dhe varen nga familjet ku janë qiramarrëse”.

Përkundër faktit se milingonat në Islandë thjesht nuk mund të mbyllin rrethin e tyre biologjik, Javier Espadaler thotë se në Islandë ka papagaj, si dhe specie të tjera ekzotike.

Historia e temperaturës së ulët, e cila nuk i lejon milingonat të mbyllin rrethin e tyre biologjik, nuk vlen për brendësinë e shtëpive të njerëzve, ku zakonisht jetojnë papagajtë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here