Të njohur si kafshë shumë inteligjente, ujqërit janë keqkuptuar gjerësisht gjatë mijëvjeçarëve si kafshë të egra dhe vdekjeprurëse. Ata janë krijesa të mitit dhe folklorit, shpesh në dëm të tyre. E vërteta është se ujqërit janë kafshë jashtëzakonisht sociale që zhvillojnë lidhje shumë të ngushta sociale me anëtarët e familjes dhe tufën e tyre. Në fakt, ujqërit e vëzhguar në natyrë shpesh ilustrojnë shfaqje domethënëse të dashurisë dhe emocioneve të tjera me njëri-tjetrin.

Këtu janë disa karakteristika interesante dhe unike për grabitqarin më madhështor të tokës në botë:

 1. Dashuria e vërtetë
  Pasi një ujk ka gjetur një partner, ata priren të qëndrojnë së bashku për mirë ose për keq, për shkak të sëmundjeve dhe shëndetit, shpesh deri në vdekjen e tyre. Sigurisht, zakonisht janë vetëm meshkujt dhe femrat alfa që rriten, duke lënë pjesën tjetër të anëtarëve të grupit të rritur për të ndihmuar në rritjen e të rinjve dhe për të siguruar mbijetesën e tyre.
 1. Ujqërit do të vdesin për njëri-tjetrin
  Përveç prirjes drejt monogamisë, ujqërit zhvillojnë lidhje kaq të forta sociale për familjen e tyre dhe të tjerë të dashur, saqë ata janë të njohur që sakrifikojnë veten për mbijetesën e tufës/njësisë familjare.
 1. Është e gjitha në ulërimë
  Ndoshta karakteristika më e njohur e ujkut gri është ulërima e tij depërtuese dhe jashtëzakonisht e bukur. Ky është një mjet kryesor komunikimi, si midis ujqërve të vetmuar dhe tufës së tyre, ashtu edhe midis tufave. Kur bëhet fjalë për territorin, ulërima ndërmjet tufave do të përcaktojë madhësinë dhe forcën e tufave të ndryshme, shpesh duke përcaktuar motin ose për të mos sulmuar ose tërhequr.
 1. Ujqërit janë aq të gjatë sa njerëzit vërtet të gjatë – por shumë më të shpejtë
  Ndërsa gjatësia mesatare e ujqërve femra është 4,5 deri në 6 këmbë nga hunda në bisht, meshkujt mund të rriten deri në 6,5 metra në gjatësi. Kjo është pjesërisht arsyeja pse ata mund të vrapojnë me shpejtësi prej 36 deri në 38 milje në orë për distanca të shkurtra, megjithëse nëse nuk janë në ndjekje, ata priren të lundrojnë me një ritëm më të qetë prej rreth 5 mph.
 1. Vrapues maratonë
  Edhe pse shpejtësia e lartpërmendur nuk është shumë e shpejtë për një grabitqar të lartë (një gatopard mund të udhëtojë deri në 75 mph në breshëri të shkurtra), ujqërit janë gjahtarë të qëndrueshmërisë ultra maratonë. Ata kanë qenë të njohur për të gjurmuar dhe gjurmuar gjahun e tyre për orë të tëra deri natën. Dhe ata kanë bonusin e shtuar të një IQ të lartë dhe shqisën e shkëlqyer të dëgjimit dhe nuhatjes, të cilat i përdorin mirë për të përmbledhur vaktin e tyre të ardhshëm.
 1. Ujqërit mund të hanë një sasi të madhe, deri në 9 kg
 2. Ujqërit mund të hanë një sasi të madhe, deri në 9 kg, në një ulje, kështu thuhet. Mashkulli alfa është i pari që ha dhe do të gllabërojë pjesën më të madhe të mishit nga tufa, i ndjekur nga anëtarët e tjerë të tufës dhe ose pastruesit e tjerë. Edhe pse kjo është pjesërisht për shkak të reputacionit të tyre të keq, është me të vërtetë një taktikë mbijetese, pasi ata kurrë nuk e dinë se kur do të jetë vakti i tyre i ardhshëm dhe shpesh kalojnë disa ditë para se të hanë përsëri.
 3. O gjyshe, sa duar të mëdha i ke!
  Nëse keni parë ndonjëherë një stampim të vërtetë të putrave të ujkut, mjafton që flokët në shpinë të qëndrojnë në majat, pasi madhësia mesatare e këmbës së tyre është e krahasueshme me dorën e një njeriu të rritur, me gjerësi 4 inç dhe 5 inç të gjatë.

 1. Shtëpi edhe më të mëdha
  Nëse keni menduar se jetoni në një McMansion, përpiquni të imagjinoni një pronë që shtrihet deri në 1000 milje katrore. Në Kanada dhe Alaskë territori i tyre shtrihet nga 300 deri në 1000 milje katrorë, me një territor më modest prej 25 deri në 150 milje katrorë në Minesota. Duke jetuar, gjuajtur dhe luajtur në tufa si kafshë shumë sociale, ata shpesh udhëtojnë deri në një duzinë plus milje në ditë.

Dikur i përhapur në të gjithë Amerikën e Veriut, Evropën dhe më gjerë, ujku gri tani ekziston vetëm në pjesë të BRSS, Amerikës së Veriut dhe Evropës Lindore, ku vazhdon të ruajë statusin e tij legjendar dhe mitologjik midis mbretërisë së kafshëve. /Trungu & InforCulture.info

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here