Shkollat shqipe në Kosovë për herë të parë janë hapur nga asutriakë në vitin 1915, dhe u mbyllën nga serbët në vitin 1919.

Deri në vitin 1915 nuk kishte asjë shkollë shqip sepse ato nuk i lejonte Perandoria Osmane, pastaj kur Kosova riposhtua nga Serbia në vitin 1912, hapja e shkollave në gjuhën shqip ishte e pamundur.

Më çlirimin e Kosovës nga Austro-hungaria në vitin 1915 dhe dëbimin e okupatorit serb, në çdo qytet të Kosovës u hapën shkollat në gjuhën shqipe.

Për fat të keq Austro-Hungaria humbi Luftën e Parë Botërore, dhe shkollat shqipe u mbylllën për 22 vite nga serbët, dhe u rihapën gjatë Luftës së Dytë Botërore.
Shkolla e parë ushtarake e hapur nga austriakët në Mitrovicë, 1916

Shkolla fillore “SKENDERBEU” në Gjakovë, 1916

Shkolla shqipe në Podgoricë, 1916

Austriakët për herë të parë hapin Shkollën në Gjuhën Shqipe në Mitrovicë, pas ndalimit nga turqit dhe serbët me shekuj.

Shkolla shqipe në Pejë, 1916

Shkolla shqipe në Gjakovë, 1917 /medial.mk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here