Sot mbushen plot 560 vjet nga “Formula e Pagëzimit”, dokumenti më i vjetër i shkruar në gjuhën shqipe.

“Formula” përdorej për të pagëzuar fëmijët e porsalindur dhe u zbulua në Bibliotekën Laurentiana të Milanos nga albanologu rumun, Nikolla Jorga dhe u botua prej tij më 1915.

Ajo është një fjali e shkurtër shqipe, në mes të një shkrimi latinisht në një letër qarkore të kryepeshkopit të Durrësit, Pal Ëngjëllit.

Ky është teksti historik i të shkruarit shqip:

“Un të pagëzoj p’r emnit (t’) atit e t’Birit e t’Shpertit Shenjt”.

Një fotokopje të formulës e ruan edhe Arkivi i Shtetit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here