Hëna dhe yjet janë gjithmonë në qiell, por ne të gjithë e dimë se nuk mund t’i shohim gjithmonë. Por ndonjëherë, gjatë ditës, ne mund të shohim Diellin dhe Hënën në të njëjtën kohë.

Hëna nuk shkëlqen për shkak të dritës së saj, por sepse rrezet e diellit reflektohen nga sipërfaqja e saj.

“Rrezet e diellit janë aq të forta gjatë ditës saqë disi e mbyt dritën nga hëna dhe yjet”, shpjegon astrofizikani Cheyenne Polius.

Kur Hëna është e re, ajo është midis Diellit dhe Tokës, dhe ana e Hënës që ndriçohet nga Dielli është larg nga planeti ynë. Kjo do të thotë se hëna është ende lart, por ne nuk mund ta shohim atë gjatë ditës sepse e gjithë drita e diellit reflektohet nga ne.

Mund të ndihmojë të imagjinosh Diellin si një llambë të madhe dhe Hënën si një pasqyrë. Në disa kënde, ne nuk mund ta shohim llambën, por ne mund ta shohim dritën falë pasqyrës që e reflekton atë. Kjo është ajo që ndodh kur shohim hënën gjatë natës. Ne nuk mund ta shohim direkt Diellin sepse Toka na e bllokon pamjen e tij, por drita reflektohet nga Hëna. Ka situata kur ne mund të shohim si llambën ashtu edhe pasqyrën, dhe kjo është pikërisht ajo që ndodh kur shohim hënën gjatë ditës.

Ndërsa Hëna vazhdon orbitën e saj rreth Tokës, larg Diellit, gjithnjë e më shumë nga sipërfaqja e saj e ndriçuar është e dukshme. Kjo është arsyeja pse ne ndonjëherë e shohim hënën si një hënë të re ose gjysmë të ndritshme. Sa më larg të jetë Hëna nga Dielli dhe e dukshme mbi horizont, aq më e lehtë është të dallohet gjatë ditës.

“Hëna shihet më lehtë gjatë ditës kur është në tremujorin e parë dhe të fundit (90 gradë larg Diellit). Atëherë ne mund të shohim gjysmën e anës së ndriçuar të hënës, ndërsa dielli është ende në rritje”, thotë Polius.

Në gjysmë të orbitës së saj, Hëna është “prapa” Tokës në krahasim me Diellin dhe ne mund ta shohim të gjithë sipërfaqen e saj si një hënë të plotë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here