Të gjithë kemi dëgjuar për shpejtësinë e dritës. Nëse nuk i kushtonim vëmendje orëve të fizikës në shkollën fillore dhe të mesme, atëherë duhet ta kemi hasur në filma të shumtë fantashkencë.

Sa shpejt do të thotë të ecësh me shpejtësinë e dritës as që nuk mund ta imagjinojmë. Vlera e tij në vakum është saktësisht 299,792,458 m/s (≈3,00⋅108 m/s), pra 1,079,252,848.8 km/h. Sipas Teorisë Speciale të Relativitetit, është shpejtësia maksimale me të cilën e gjithë energjia, materia dhe i gjithë informacioni mund të udhëtojnë në univers, e cila mund të arrihet vetëm në vakum

Në filma, shpesh anijet kozmike mund të aktivizojnë shtytje që do t’i çojë ato me shpejtësinë e dritës. Njerëzimi sot është larg nga një arritje e tillë, por supozimet janë se dikur në të ardhmen do të jetë e mundur.

Por a është e mundur të udhëtosh më shpejt se shpejtësia e dritës? Përgjigja është një po, por një gjë e tillë nuk është vërejtur ndonjëherë më parë. Teoritë thonë se nëse diçka udhëton më shpejt se shpejtësia e dritës në lidhje me një sistem inercial të fillimit, ajo do të udhëtojë prapa në kohë në lidhje me një sistem tjetër fillestar, kështu që shkakësia prishet. Në një sistem të tillë dalës, fillimisht do të shihej “efekti” dhe vetëm më vonë “shkaku”. Deri më tani, nuk është regjistruar një shkelje e tillë e shkakësisë, e cila do të çonte në paradokse.

Fizika teorike është një shkencë interesante, ku fjalën kryesore e kanë supozimet, por është e vështirë t’i vërtetosh ato. Nga atje, ekipi i Ridddle zbulon në këtë video se çfarë do të ndodhte nëse njerëzit udhëtonin më shpejt se shpejtësia e dritës dhe pse shkencëtarët nuk duhet të synojnë për një arritje të tillë?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here