Shën Nisha apo Niceta i dhenjtë

Kisha Katolike Dardane pati fatin të kishte në radhët e saj Shën Nishen e Nishit.

Shën Niceta ishte poeti më i madh i shekullit të IV-të, ai konsiderohet si një nga njohësit më të mirë të kulturës së krishterë në Evropën juglindore dhe ishte kardinal i Remesianës.

Ai ishte një shkrimtar dhe himnist teologjik i krishterë.

Konsiderohet si një nga predikuesit e parë të krishterimit në rajon dhe nderohet si shenjt në Kishën Katolike Romake…

Kisha serbe e konsideron shenjtore te saj për arsye politike, sepse ata mashtrojn, se Nishi ka qenë qytet serb që në shekujt e parë të epokës sonë.

Ata nga këto treva deshirojn t’i fshinin të gjitha faktët dhe gjithë kujtesën historike Dardane..

Paulinus e vlerëson Shën Nicetin si një himnist të fuqishëm dhe promovues të këndimit kishtar.

Megjithatë, asnjë nga këto vepra poetike nuk ka mbijetuar – me përjashtim të “Te Deum” që është kryevepër e kulturës kristian edhe sot, siç është vertetuarë, nga studiues të ndryshëm kjo vepere është nga Nicetes i Dardanit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here