Gjatë pushtimit francez të Moskës, Zjarri i Moskës i vitit 1812 vazhdoi nga 14 deri më 18 shtator 1812 dhe shkatërroi të gjithë qytetin. Trupat ruse dhe shumica e banorëve të mbetur kishin braktisur Moskën më 14 shtator 1812 pak përpara se trupat e perandorit francez Napoleon të hynin në qytet pas Betejës së Borodinos. Guvernatori ushtarak i Moskës, konti Fjodor Rostopchin, është fajësuar shpesh për organizimin e shkatërrimit të ish-kryeqytetit të shenjtë për të dobësuar edhe më shumë ushtrinë franceze në qytetin e djegur.

Sfondi

Pasi vazhdoi “operacionin e vonuar” të Barclay-t si pjesë e luftës së tij kundër Napoleonit, Kutuzov përdori Rostopchin për të djegur shumicën e burimeve të Moskës si pjesë e një strategjie të tokës së djegur, luftës guerile nga kozakët kundër furnizimeve franceze dhe luftës totale nga fshatarët. kundër ushqimit francez. Kjo lloj lufte pa beteja të mëdha e dobësoi ushtrinë franceze në pikën e saj më të cenueshme: logjistikën ushtarake. Më 19 tetor 1812, ushtria franceze, pa furnizime dhe duke u paralajmëruar nga bora e parë, e braktisi qytetin vullnetarisht.

Për sa i përket vetë Moskës, qyteti ishte kryesisht i shkretë, të paktën në krahasim me nivelet e tij normale të popullsisë: në fillim të vitit 1812 Moska kishte rreth 270,184 banorë sipas një studimi bashkëkohor të policisë; prej tyre, diku midis 6,200 banorëve. dhe 10,000 civilë zgjodhën të qëndronin në qytet pas mbërritjes së francezëve, përveç 10,000 dhe 15,000 ushtarëve rusë të sëmurë ose të plagosur.

Shkaqet

Kërkimet për zjarrfikësit ishin bërë që një ditë më parë, por disa prej tyre ishin marrë dhe të tjerët ishin jashtë funksionit…Polakët raportuan se tashmë kishin kapur disa zjarrfikës dhe i kishin qëlluar, …ata kishte nxjerrë informacionin se ishte dhënë urdhër nga guvernatori i qytetit dhe policia që i gjithë qyteti të digjej gjatë natës.

Para se të largohej nga Moska, konti Rostopchin supozohet se i dha urdhër kreut të policisë (dhe liroi të dënuarit) që t’i vihej zjarri Kremlinit dhe ndërtesave kryesore publike (duke përfshirë kishat dhe manastiret). Gjatë ditëve në vijim, zjarret u përhapën. Sipas Germaine de Staël, i cili u largua nga qyteti disa javë para se të mbërrinte Napoleoni dhe më pas korrespondoi me Kutuzov, ishte Rostopchin ai që urdhëroi t’i digjeshin pallatet e tij, kështu që asnjë francez nuk duhet të banonte në të. Sot, shumica e historianëve fajësojnë për zjarret fillestare strategjinë ruse të tokës së djegur.

Për më tepër, një oficer policie i Moskës u kap duke u përpjekur t’i vinte zjarrin Kremlinit ku ndodhej Napoleoni në atë kohë; i sjellë përpara Napoleonit, oficeri pranoi se ai dhe të tjerët ishin urdhëruar t’i vinin zjarrin qytetit, pas së cilës ai u godit me bajonetë nga rojet në vend me urdhër të një Napoleoni të tërbuar.

Pamja e zjarrit e shqetësoi thellë Napoleonin, i cili u tmerrua dhe u frikësua nga rezoluta ruse për të shkatërruar qytetin e tyre më të shenjtë dhe më të dashur përpara se ta dorëzonte; një dëshmitar e regjistron atë si të ngelur i ndrydhur duke parë zjarrin nga Kremlini duke thënë: “Sa pamje e tmerrshme! Dhe ata e bënë këtë vetë! Kaq shumë pallate! Çfarë zgjidhje e pabesueshme! Çfarë lloj njerëzish! Këta janë skita!”

Katastrofa nisi si shumë zjarre të vogla, të cilat menjëherë dolën jashtë kontrollit dhe formuan një flakë masive. Zjarret u përhapën shpejt pasi shumica e ndërtesave në Moskë ishin prej druri. Megjithëse Moska kishte një brigadë zjarrfikëse, pajisjet e tyre më parë ose ishin hequr ose shkatërruar me urdhër të Rostopchin. Flakët u përhapën në arsenalin e Kremlinit, por zjarri u shua nga rojet franceze. Djegia e Moskës raportohet të ketë qenë e dukshme deri në 215 km, ose 133 milje, larg.

Tolstoi, në librin e tij Lufta dhe Paqja, sugjeron se zjarri nuk ishte vënë qëllimisht, as nga rusët, as nga francezët, por ishte rezultati natyror i rënies së një qyteti të shkretë dhe kryesisht prej druri në duart e trupave pushtuese. Para pushtimit, zjarret do të kishin filluar pothuajse çdo ditë edhe me pronarët e pranishëm dhe një zjarrfikës plotësisht funksionalë, dhe ushtarët do të fillonin zjarre shtesë për nevojat e tyre, nga tymosja e tubave, gatimi i ushqimit dy herë në ditë dhe djegia e pronave të armiqve në rrugë. Disa nga ato zjarre në mënyrë të pashmangshme do të dilnin jashtë kontrollit dhe pa një veprim efikas të shuarjes së zjarrit, këto zjarre individuale ndërtesash mund të përhapen për t’u shndërruar në zjarre në lagje, dhe në fund të fundit një zjarr në mbarë qytetin. Wikipedia-Elida Buçpapaj

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here