Sot do të kthehemi pas në kohë për të vizituar një nga monumentet historike më të famshme të të gjitha kohërave, Koloseun.

Koloseu u ndërtua midis viteve 72 dhe 80 pas Krishtit nën drejtimin e perandorit Vespasian. U deshën vetëm 8 vjet për të krijuar një kryevepër arkitekturore që ka mbijetuar deri më sot.

Ky monument i mrekullueshëm prej guri dhe betoni erdhi në jetë falë punës së vazhdueshme të dhjetëra mijëra skllevërve nga vende të ndryshme.

Koloseu është amfiteatri më i madh në botë. Ka një gjatësi prej 189 metrash, një gjerësi prej 156 metrash dhe një lartësi prej 50 metrash (afërsisht e njëjtë me një ndërtesë 12-katëshe).

Koloseu ka 80 hyrje dhe mund të strehojë mbi 50,000 spektatorë që erdhën për të parë ngjarje sportive dhe lojëra luftarake. Në arenë mund të shiheshin luftime gladiatorësh, gjueti për kafshë të egra, madje edhe beteja me anije detare (naumachia).

Nga rruga, betejat e anijeve ishin argëtim jashtëzakonisht i shtrenjtë, dhe në të gjithë historinë e Koloseut, lojëra të tilla u mbajtën jo më shumë se 5 herë. Në mënyrë të pabesueshme, “baza” e amfiteatrit në fakt ishte e mbushur me ujë dhe mbi të zbritën anije luftarake.

Zakonisht, çdo garë e organizuar në arenën e Koloseut paguhej personalisht nga perandori dhe spektatorët mund të hynin absolutisht pa pagesë. Kur vëreheshin tensione sociale në vend, shpesh shpërndahej ushqim falas për vizitorët, gjë që lindi shprehjen popullore “Bukë dhe cirk”.

Ndonjëherë në Kolose u zhvilluan beteja jashtëzakonisht të ashpra. Dihet një rast kur në një ditë arena mori jetën e më shumë se 10,000 njerëzve dhe kafshëve.

Në vitet 80 të epokës sonë, perandori Titus (djali i Vespasianit) organizoi lojëra në Koloseum që zgjatën 100 ditë!

Për të mbrojtur audiencën nga dielli përvëlues dhe nxehtësia, një velarium u vendos mbi ulëset e audiencës, një tendë e veçantë që mund të vendosej dhe shembet nëse ishte e nevojshme.

Nën Koloseun kishte një numër të madh dhomash për gladiatorët dhe shoqëruesit, si dhe kafaze me kafshë të egra. Vetë arena kishte 36 kapele për organizimin e efekteve speciale.

Gati dy të tretat e Koloseut janë shkatërruar me kalimin e kohës. Megjithatë, zjarret, tërmetet dhe vandalizmi i pafund luajtën një rol të rëndësishëm. Ndërtesa ka qëndruar për gati 2000 vjet dhe është një shembull kryesor se si të ndërtohet.

SCAN

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here