Murgjit tibetian janë njerëz jashtëzakonisht interesantë, si për mënyrën e jetesës që ata drejtojnë, ashtu edhe për rininë e përjetshme që i përshkon. Ka 5 rite tibetiane që, nëse kryhen vazhdimisht çdo ditë, të çojnë në rezultate të jashtëzakonshme shkruan shqip.info.

Pesë ritet tibetiane mendohet të jenë mbi 2500 vjet të vjetra dhe u krijuan nga lamat (murgjit) tibetianë, ose udhëheqësit e budizmit tibetian.

Në vitin 1985, ritualet u prezantuan për herë të parë në kulturën perëndimore falë librit të Peter Kelder-it Ancient Secret of the Fountain of Youth. Ky botim, i cili e cilëson kryerjen e riteve si “rinie”, ose rinovim, shpjegon me detaje ushtrimet.

Praktika e këtyre ushtrimeve bazohet në energjinë e trupit. Sipas profesionistëve, trupi ka shtatë fusha energjetike ose vorbulla, të cilat në hindu quhen chakras shkruan shqip.info.

Këto fusha thuhet se kontrollojnë pjesë të sistemit endokrin, i cili është një rrjet gjëndrash dhe organesh që rregullojnë shumë nga funksionet e trupit, duke përfshirë procesin e plakjes.

Praktikuesit pretendojnë se rinia dhe energjia mund të arrihen kur këto fusha energjetike rrotullohen me të njëjtën shpejtësi. Qëllimi i pesë riteve tibetiane është pikërisht arritja e këtij qëllimi përmes lëvizjeve të sakta të trupit, të përsëritura disa herë dhe çdo ditë.

Përfitimet:

Hulumtimi mbi përfitimet e kësaj praktike është ende shumë i kufizuar. Në përgjithësi, përfitimet bazohen në raporte anekdotike nga praktikuesit e 5 tibetianëve dhe mendimet e mjekëve dhe instruktorëve të jogës shkruan shqip.info.

Përfitimet e raportuara përfshijnë:

 1. Lehtësim nga dhimbjet e kyçeve dhe më pak ngurtësi;
 2. Përmirëson forcën dhe koordinimin;
 3. Qarkullim më i mirë;
 4. Reduktimi i ankthit;
 5. Përmirësuar ndjeshëm cilësinë e gjumit;
 6. Më shumë energji;
 7. Pamje rinore.

Si ti bëni saktë 5 Ritet Tibetiane

1. Riti i parë

Qëllimi i ritit të parë është të aktivizojë të shtatë çakrat kryesore. Është normale që fillestarët të kenë një ndjenjë të lehtë marramendjeje gjatë këtij ushtrimi shkruan shqip.info.

 • Qëndroni në dyshek me këmbët pak të hapura.
 • Ngrini krahët në lartësinë e shpatullave dhe shtrijini duke i mbajtur paralelisht me tapetin e jogës. Kthejini pëllëmbët poshtë. Këmbët tuaja do të duhet të përshtaten mirë me sipërfaqen e tapetit.
 • Me sytë hapur, shikoni në një pikë para jush (kërkojeni atë pas çdo rrotullimi për të kufizuar ndjenjën e marramendjes), më pas filloni të rrotulloni të gjithë trupin në drejtim të akrepave të orës, duke lëvizur këmbët një çerek rrethi në të njëjtën kohë dhe duke qëndruar gjithmonë në të njëjtën pikë.pika e fillimit.
 • Përsëriteni 1 deri në 21 herë.
 • Për të përfunduar ushtrimin, qëndroni në një pozicion të drejtë, me këmbët pak të hapura dhe bashkoni pëllëmbët e duarve përpara trupit (në nivelin e zemrës) duke parë gishtat e mëdhenj. Kjo do t’ju ndihmojë të gjeni ekuilibrin tuaj.

Rrotulloni sa më shpesh të mundeni, por ndaloni kur të ndjeheni paksa të trullosur. Do të jeni në gjendje të vraponi më shumë me pak praktikë. Rrotullimi i tepërt, i cili thuhet se mbi-stimulon chakrat, është më mirë të shmanget shkruan shqip.info.

2. Riti i dytë

Gjatë ritit të dytë, është e rëndësishme të praktikoni frymëmarrjen e ngadaltë dhe të thellë. Në mënyrë ideale, duhet të mbani të njëjtin model frymëmarrjeje në çdo përsëritje shkruan shqip.info.

 • Shtrihuni në shpinë, duke mbajtur krahët në anët tuaja.
 • Thithni dhe ngrini kokën, duke lëvizur mjekrën drejt gjoksit. Në të njëjtën kohë, ngrini këmbët lart, duke i mbajtur gjunjët drejt.
 • Nxirrni frymën dhe ngadalë ulni kokën dhe këmbët në pozicionin e fillimit. Relaksoni të gjithë muskujt.
 • Plotësoni 1 deri në 21 përsëritje.

Nëse keni vështirësi në drejtimin e gjunjëve, përkuluni sipas nevojës. Por përpiquni t’i mbani ato gjithmonë sa më të drejta që të jetë e mundur.

3. Riti i Tretë

Ashtu si riti i dytë, tibetiani i tretë kërkon frymëmarrje të thellë. Ju gjithashtu mund ta praktikoni këtë ritual duke mbyllur sytë, gjë që ju ndihmon të përqendroheni nga brenda. Për tibetianin e tretë do t’ju duhet të bëni asanën e jogës Ustrasana, e quajtur edhe poza e devesë shkruan shqip.info.

Gjunjëzohuni në dyshek, me gjunjët sa gjerësia e shpatullave dhe ijët në një linjë me gjunjët.

 • Drejtoni bustin dhe vendosni pëllëmbët në pjesën e pasme të kofshëve, pak poshtë të pasmeve.
 • Thithni dhe hidhni kokën prapa, duke harkuar shtyllën kurrizore për të hapur gjoksin.
 • Nxirrni frymën dhe ulni kokën përpara, duke lëvizur mjekrën drejt gjoksit. Mbani duart në kofshë gjatë gjithë ritualit.
 • Bëni 1 deri në 21 përsëritje.

Ustrasana është një pozicion ideal edhe nëse keni nevojë të relaksoni barkun tuaj pas një stërvitje shumë intensive.

3. Riti i Katërt

Riti i katërt, i quajtur nganjëherë Tavolina lëvizëse, kryhet gjithashtu me frymëmarrje të thellë. Duart dhe thembra duhet të qëndrojnë në të njëjtin pozicion gjatë gjithë ushtrimit shkruan shqip.info.

 • Uluni me këmbët tuaja të shtrira përpara, pak të hapura dhe mbajeni bustin tuaj në një kënd të drejtë.
 • Lëvizni gishtat e këmbëve drejt tavanit dhe mbajini krahët në anët tuaja, me pëllëmbët tuaja të mbështetura në dyshek.
 • Thithni dhe shtypni duart dhe thembrat në tokë, duke ngritur ijet tuaja për të formuar një lloj ure.
 • Mbani krahët drejt dhe kontraktoni të pasmet, përkulni kokën prapa dhe, duke nxjerrë frymën, kthehuni në pozicionin e fillimit.
 • Përsëriteni 1 deri në 21 herë.

Me këtë tibetian do të gjeni çakrat e tretë, të katërt dhe të pestë.

3. Riti i Pestë

5 Ritet Tibetiane përfundojnë me një pozicion shumë të këndshëm për të shtrirë muskujt e shpinës.

Riti i pestë përfshin pozën e qenit me kokë poshtë dhe atë të qenit me kokë poshtë. Për këtë arsye, shpesh quhet “dy qentë” shkruan shqip.info.

 • Filloni duke qëndruar me të katër këmbët në tapet, por lëvizni duart pak përpara shpatullave.
 • Nxjerr dhe ngrihu, duke marrë pozicionin e një V të përmbysur. Do t’ju duhet t’i mbani këmbët dhe pëllëmbët fort në tokë, ndërsa krahët dhe këmbët do të jenë të drejta.
 • Thithni dhe ulni legenin tuaj pa prekur tokën, nxirreni dhe ngrijeni përsëri.
 • Bëni 1 deri në 21 përsëritje.

Për të mbështetur pjesën e poshtme të shpinës, mund të përkulni gjunjët kur kaloni midis dy pozave.

Me këtë tibetian do të aktivizoni të gjitha çakrat dhe do të tonifikoni si organet e barkut ashtu edhe ato të zorrëve.

Këshilla për sigurinë

Si të gjitha programet e stërvitjes, pesë ritet tibetiane duhet të kryhen me shumë kujdes. Filloni me lëvizje të buta dhe një numër të vogël përsëritjesh.

Merrni masa paraprake shtesë nëse keni probleme me zemrën ose frymëmarrjen, gjendje që shkaktojnë marramendje ose sapo keni bërë një operacion.

Konkluzioni

Duke filluar t’i praktikoni këto ushtrime çdo ditë, së shpejti do të zbuloni se ndiheni më të lirshëm, të relaksuar dhe të ekuilibruar. Së shpejti pesë tibetianët do të bëhen pjesë integrale e ditëve dhe jetës suaj, duke sjellë me vete të gjitha përfitimet që vijnë me vete./shqip.info

Për më shumë ndiqni videon e mëposhtme për të kuptuar me qartë 5 Ritet Tibetiane.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here