Macet krijojnë “harta mendore” duke përdorur zërin, duke i lënë të kuptojnë se ku janë pronarët e tyre në çdo kohë.

Jeni të shqetësuar se asistentët dixhitalë si Alexa mund t’ju spiunojnë duke dëgjuar tingujt dhe bisedat tuaja? Nëse keni një mace, kjo është një situatë që do ta njihni. Edhe nëse ajo nuk mund t’ju shohë dhe është në një dhomë tjetër, shanset janë macja juaj e di se ku jeni.

Shkencëtarët kanë zbuluar kohët e fundit se macet shtëpiake krijojnë “harta mendore” që u tregojnë atyre se ku janë njerëzit afër, bazuar në atë nga vijnë tingujt. Studiuesit i testuan macet duke riprodhuar regjistrime të zërave njerëzorë që i thërrisnin macet me emër; kështu që ata i luajtën përsëri ato regjistrime, vetëm këtë herë përmes një altoparlanti të vendosur në një vend tjetër, kështu që të njëjtat tinguj vinin nga më larg. Studimi u botua në PLOS One .

Macet u befasuan kur zëri i njohur erdhi nga një vend që ata nuk e prisnin, bazuar në atë që kishin dëgjuar. Kjo sugjeron që macet orientohen në hapësirë ​duke përdorur sinjale audio, një aftësi njohëse e panjohur më parë tek macet.

Të dish se diçka ekziston ende edhe kur është jashtë syve, siç kanë treguar macet në teste, është një aftësi njohëse e quajtur qëndrueshmëria e objektit dhe është një test që studiuesit përdorin për të matur inteligjencën e kafshëve. Foshnjat e njeriut zakonisht fillojnë të zhvillojnë qëndrueshmërinë e objekteve rreth moshës 8 muajshe, dhe kjo aftësi përsoset kur ata arrijnë 10 ose 12 muaj.

Në këtë fazë, foshnjat mund të gjejnë objekte të fshehura dhe të fillojnë të kuptojnë se prindërit dhe kujdestarët e tyre nuk zhduken thjesht sepse nuk mund të shihen.

Hulumtimet e mëparshme kanë treguar qëndrueshmërinë e objekteve te primatët, si shimpanzetë, bonobotë, gorillat dhe orangutanët. Gjithashtu në kafshë të tjera jo-primate, si sorrat, arinjtë, qentë dhe tani macet.

Në këtë studim të ri, studiuesit vendosën të testojnë macet duke përdorur sinjale audio sepse ato janë të njohura për dëgjimin e tyre të jashtëzakonshëm dhe janë në gjendje të gjejnë pre të fshehur në kushte me dukshmëri të ulët. Autori kryesor i studimit, Saho Takagi, kishte zbuluar tashmë se kur macet dëgjonin tingujt e zërave të pronarëve të tyre, prisnin të shihnin fytyrat e tyre. Në studime të tjera, macet kanë treguar gjithashtu se mund të dallojnë zërat e njohur dhe të panjohur të njeriut dhe se mund të gjejnë objekte të fshehura.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here