Të gjithëve na ndodh që harrojmë ose nuk kemi kohë të karikojmë telefonin.

Ky mund të jetë një problem i vërtetë kur jemi larg shtëpisë. Për fat të mirë për ne, ka gjithnjë e më shumë vende publike që do të na lehtësojnë problemet dhe do të na lejojnë të rimbushim bateritë plotësisht pa pagesë.

Megjithatë, ndërsa stacionet publike të karikimit mund të duken si një zgjidhje e mirëpritur, përdorimi i tyre mund të krijojë probleme të mëdha. Pse?

“Ato stacione karikimi dhe porte USB mund të modifikohen lehtësisht për t’u dhënë kriminelëve akses në telefonat tanë, duke përfshirë instalimin e malware në pajisje,” tha James Goppel, një profesor i sigurisë kibernetike në Universitetin Drexel.

Këto janë vendet më të rrezikshme për të karikuar pajisjen tuaj:

  • Aeroportet
  • Stacionet hekurudhore / autobusi
  • Pika turistike
  • Qendrat e qytetit
  • Hotele
  • Kafenetë

Këto faqe kanë shumë trafik dhe kriminelët i duan sepse mund të arrijnë një numër të madh viktimash. Megjithatë, është e nevojshme të dallohen katër lloje të karikimit të telefonit në vende publike dhe niveli i tyre i sigurisë.

Mënyra më e sigurt për të karikuar është priza ku futni karikuesin e telefonit tuaj (nëse e mbani me vete). Në këtë mënyrë, hakerët nuk mund të hyjnë në pajisjen tuaj dhe edhe nëse priza është e dëmtuar, karikuesit tanë të telefonit janë tashmë inteligjentë, kështu që nuk ka gjasa që bateria e telefonit të dëmtohet.

Mënyra e dytë më e sigurt për të karikuar është karikimi me valë. Shkëmbimi i të dhënave mes telefonit dhe karikuesit wireless është një “shtrëngim duarsh” i thjeshtë, ku pajisja i thotë karikuesit se mund të fillojë të karikojë. Sigurisht, është e nevojshme që smartphone juaj të ketë aftësinë për të karikuar me valë.

Dy llojet e mbetura të karikimit që mund të gjeni në vende publike janë një portë USB në të cilën lidhni kabllon tuaj ose një kabllo USB ekzistuese që e lidhni në telefonin tuaj.

Ekspertët e sigurisë kibernetike po na paralajmërojnë pikërisht për këto lloj ngarkesash. Portat dhe kabllot janë objektiva të shpeshta të kriminelëve dhe përmes tyre arrijnë te viktimat e tyre. Rekomandimi i përgjithshëm është t’i shmangni ato, por nëse duhet t’i përdorni, mos i përdorni në vendet e listuara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here