Kastriot Dervishi

Nafta e Shqipërisë

Interesi britanik ndaj Shqipërisë në vitet 1920-1936, në rivalitet me Italinë ishte për çështjen e naftës. Britanikët hoqën dorë në vitin 1936 me përfundimin se nafta e Shqipërisë nuk ishte ajo që mendohej dhe se rezerva ishte me kosto të madhe përpunimi. Profesor Zuberi i cili hartoi hartën e mineraleve të Shqipërisë, i kish përcaktuar me kohë vendet e tjera ku kishte naftë. Këtë hartë, komunistët e EH, ia falën shokëve jugosllavë. Edhe pas prishjes së marrëdhënieve me Kinën në vitin 1978, EH shpresën për kapërcimin e krizës ekonomike e kishte te nxjerrja e naftës. Pavarësisht rritjes së prodhimit, dështoi. Nafta e Shqipërisë mund të përmirësojë ekonominë e vendit, por kurrsesi nuk mund të sjellë përmbysje ekonomike apo të na krahasojë me vendet e traditës së kësaj fushe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here