Mesxhid “Al-Aksa” ose “Xhamia e Largët” është ndërtuar 40 vite mbas Xhamisë në Qabe e cila ishte e para në tokë nga Adami (Ademi a.s) që ishte njeriu i parë mbi tokë.
Është rindërtuar sërish nga Abrahami (Ibrahimi a.s) disa mijra vite më vonë.
Është zgjeruar dhe kompletuar nga Solomoni (Sulejmani a.s).
Ka qenë drejtimi i parë (Kibla) nga ktheheshin muslimanët për t’u falur deri sa u çlirua Qabja nga pushtimi i idhujtarëve e cila u bë më pas drejtimi përfundimtar që vazhdon sot e kësaj dite.
Është Xhamia e tretë për nga rëndësia në fenë Islame mbas asaj në Qabe dhe në Medine ku ndodhet Xhamia e Profetit Muhamed s.a.v.s.
Vlera një namazi në këtë Xhami është e barabartë me 500 namaze në Xhamiat të tjera.
Është Xhamia ku Profeti Muhamed s.a.v.s ka dalë imam dhe ka drejtuar faljen e namazit ku të pranishëm kanë qenë të gjithë profetët e tjerë, rreth 124 mijë të tillë në natën e Israsë (Udhëtimi i Natës) dhe Miraxhit (Ngritja në Qiellin e Shtatë).
Xhamia al-Aksa është e rrethuar me mure të larta dhe zë një sipërfaqe rreth 144.000 metra².
Ajo ka gjithsej 15 porta nga të cilat vetëm 10 qëndrojnë të hapura si dhe ka 4 minare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here