A ju ka ndodhur ndonjëherë të bëni një lëvizje dhe më pas të shihni grimca lundruese në sytë tuaj? Nëse po, atëherë mos u shqetësoni se ka një arsye që po ndodh!

Pothuajse të gjithë ne kemi vënë re herë pas here në fushën tonë të shikimit këto grimca të çuditshme dhe transparente. Ato gjithmonë duken paksa të bezdisshme, sikur ndonjë insekt i vogël të ketë rënë në sy. Ne vendosëm se ishte koha për t’iu përgjigjur pyetjes: ‘çfarë janë këto gjëra?

Ato rezultojnë të quhen ‘muscae volitantes’, që në latinisht do të thotë ‘miza fluturuese’, por në realitet nuk janë miza, madje as ndonjë insekt.Ju mund t’i keni parë ato kur fërkoni sytë për të parë diellin (ose ndonjëherë pa ndonjë arsye të dukshme):

Këto ‘grimca lundruese’ janë në fakt grimca të vogla të indeve, masa proteinash ose qeliza të kuqe të gjakut brenda syrit. Ne i shohim sepse ato krijojnë hije në retinë.

© SY

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here