6.1 C
Pristina
Wednesday, December 1, 2021
Home HISTORI/ARKEOLOGJI Pellazget , Hititet dhe tunelet misterioze në Azinë e Vogël

Pellazget , Hititet dhe tunelet misterioze në Azinë e Vogël

Shkruan: Fahri XHARRA

Duke ju referuar studjuesit R.Angely na dalin shume popuj dhe rajone ku flitej gjuha Pellasge. Kjo gjuhe nuk përfshihej vetëm ne rajonet Ballkanike por dhe me gjere. Ajo flitej dhe nga popujt qe jetonin ne Azinë e Vogël (Turqine e sotme) dhe ne gadishullin Apenine ( Itali). Kështu Angely pohon: “..Gjuha e folur Pellazgjike edhe pse ngado është e njëjte, zakonisht cilësohet nëpërmjet emrave të viseve dhe vendeve ku ajo flitet si: Argjiane, Ariane, Maqedonishte, Epirote, Iliriane, Frigjiane, Kariane, Lidiane, Likaoniane, Etruske, Oske, Fenikiane, Venete, Ligure, etj..” Nga ky pohim i autorit, na tërheqin vëmendjen dy rajone dhe popuj qe e flisnin ate gjuhe. Behet fjale pikërisht per gjuhen Oske (Itali qendrore ) dhe gjuha Fenikase ( Libani i sotem) ku dhe keto sipas Angely-t na dalin se ishin një gjuhe Pellazge. Ndërsa ne rajonet e Italisë tashme është pranuar nga shume autore se gjuha Etruske, Venetiane dhe Ligure jane gjuhe qe fliten nga popuj te çilet ishin te etnisë Pellazge.

Gjithashtu dhe ne Azinë e Vogël shume studime te autoreve te ndryshëm kane veretuar se gjuhet Frigjiane, Kariane, Lidiane, Likaoniane, jane gjuhe te cilat kane një ngjashmëri dhe janë te ngjashme me gjuhen Pellasge. Gjithsesi nuk mund te mohohen ajo qe ka dale nga studimet e koheve te fundit por qe kane një baze te vjetër se dhe gjuha Hitite është nje gjuhe qe rrjedh nga Pellasgo-Iliret.

Ne lidhje me Hititet dhe gjuhen e tyre R. Angely thote: “…Origjina e popullit Hititë ngjan se ka qenë gjithnjë vendi ku ai ka jetuar në Azine e Vogel, ne nje territor të gjere në veri të Sirise. Hititet, Hetenet apo Heteenet, jane populli Pellazgjik me i rëndësishëm qe ka mbijetuar ne Azinë e Vogël, gjate gjithë epokave gjer në thellësi të antikitetit. Fama e tyre ka jetuar gjithnjë edhe pas shkatërrimit të perandorisë së tyre.

Një botë e tërë, e panjohur dhe me mijëra vjet e fshehur , një botë nën tokësore që shtrihet pra nën sipërfaqen tonë. Është një botë e nëndheshme me tunele të pafundme dhe me shpella shumë të mëdha. E gjithë kjo ishte e pa njohur dhe e pa ditur për njeriun e sotëm. Ta dini që me tunelet e përmendura dhe të porsazbuluare lidheshin qytetet të tëra, të fshehura thellë nën sipërfaqen e tokës.

Deri tani është menduar që njerëzit që i takonin Kohës së Gurit ishin primitive; por zbulimet e pabesueshme të vjetra mbi 12 000 vjet në Gobekli Tepe në Turqinë e sotme tregojnë se ishte një kohë me një njohuri të madhe të astronomisë dhe kështu duhet të rezervohemi nga thënja – primitive. Tunelet e zbuluara në Anadoll të Turqisë , ende nuk e kanë një përgjigje për qëllimin e bërjes së tyre dhe përdorimit të tyre gjithashtu. Pra , vetëm mund të spekulohet e asgjë më shumë.

Banorët e moçëm të Azisë së Vogël ,pra edhe Turqisë së sotme ishin Hititet. Tunelet ndër tokësore shkruhet në mediumet turke ishin për mbrojtje të Hititëve nga sulme te ndryshme.

Titulli më alarmues i mediave botërore këto ditë ishte :” Mysterious Tunnel Unearthed in the Legendary Capital of the Hittites” – Tunelet Misterioze nën tokësore e zbulun Kryeqytetin e legjendar të Hititëve.

(Hittites Alaca Höyük Archaeology Excavation ).Arkeologët e lajmëruan zbulimin e tunelit të vjetër 12 000 vjeç ar që gjendet në Alacahöyük, që ishte qendra më e rëndësishme e Perandorisë Hitite- Hattusa.

Sot për sot ky është zbulimi arkeologjik më i rëndësishmi në Turqinë e sotme

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Ushqimet që e rrisin tensionin e lartë të gjakut

ensioni i lartë i gjakut mund të jetë shkatërrimtar për zemrën, trurin dhe veshkat. Përpos kësaj, tensioni i lartë...

Formula e saktë që ju llogarit sa orë duhet të flini

Për shumë njerëz, koha e zgjimit është e njëjtë, por koha e fjetjes ndryshon në varësi të jetës sociale, orarit të punës...

A mund ta gjeni insektin që e ka ngjyrën ndryshe nga të tjerët

Këtë herë do të testoni shikimin tuaj me një figurë ku shihen disa insekte njësoj, por njërës prej tyre i ndryshon pak...

Vdekja e njeriut dhe pasvdekja në artin e fotografisë botërore dhe asaj shqiptare

Qerim VRIONI Studiues i artit fotografik Shkencërisht, vdekjaështë ndërprerja e plotë e jetës së një organizmi të...

Recent Comments