6.1 C
Pristina
Wednesday, December 1, 2021
Home RETROSPEKTIVË Shqipëri, 1938: Ligji për ndryshimin e emrave të fshatrave dhe qyteteve me...

Shqipëri, 1938: Ligji për ndryshimin e emrave të fshatrave dhe qyteteve me origjinë sllave

Nga: Kastriot Dervishi

Emërtesat e fshatrave apo qyteteve të vendit, janë në pjesën më të madhe të tyre në sllavisht. Për këtë arsye, pas shumë propozimesh dhe mendimesh, Parlamenti i Shqipërisë votoi ligjin “Mbi ndryshimin e emrave të disa qyteteve, katundeve, lagjeve, lumenjve etj.”, i përcjellë me shkresën nr.119/1, datë 22.4.1937, shpallur nga Mbreti Zog më 5.5.1937.

Me vendimin nr.753, datë 6.7.1938, Këshilli i Ministrave miratoi listën me ndryshimet e emrave. Mbledhja në fjalë u drejtua nga ministri i Drejtësisë, Faik Shatku. Qeveria pasi studioi dosjen me emërtesat e reja të paraqitur nga komisioni i posaçëm i drejtuar nga Ajet Libohova. Komisioni i paraqiti listat me ndryshime më 21 tetor 1937, sipas prefekturave.

Disa emra, si ishin dhe si u bënë:

– Velabishti – Dëfrimi
– Kuçova – Vajgurasi
– Polovona – Mezanj
– Çorovoda – Uji Mbret

– Bellova – Bardhusha
– Pollozhani – Kuqelinë
– Bulqizë – Bylmetaj
– Bradasheshi – Bregsheshi

– Tropoja – Trifushë
– Drashovicë – Drangaj
– Vodicë – Prrallaj
– Karbunari – Thingjillas

– Mavravë – Fitore
– Selenicë – Serishta
– Treblovë – Kështjellë
– Gorisht – Gurishte

– Zvërnec – Rrethujzë
– Cerkovinë – Gjeshtraj
– Pogradec – Përparim

– Derviçan – Kukël
– Frashtan – Arbëri
– Terihati – Terihati/Telegrafi/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

A mund ta gjeni insektin që e ka ngjyrën ndryshe nga të tjerët

Këtë herë do të testoni shikimin tuaj me një figurë ku shihen disa insekte njësoj, por njërës prej tyre i ndryshon pak...

Vdekja e njeriut dhe pasvdekja në artin e fotografisë botërore dhe asaj shqiptare

Qerim VRIONI Studiues i artit fotografik Shkencërisht, vdekjaështë ndërprerja e plotë e jetës së një organizmi të...

Mënyra më e mirë për të hequr gërvishjet e vogla nga syzet

Nëse nuk keni një shtresë të shtrenjtë kundër gërvishtjeve ose nuk kujdeseni vërtet për syzet tuaja, me kalimin e kohës do të...

Konica: Sa e sa marrëzi, sa e sa poshtërsi e krime, janë bërë në emër të së gjorës Shqipëri!

Prozator dhe poet, publicist dhe estetist, kritik letrar dhe përkthyes, me veprën e tij Faik Konica pasuroi dhe ngriti në lartësi të...

Recent Comments