6.1 C
Pristina
Thursday, October 21, 2021
Home KËSHILLA Si duhet vepruar kur kemi një të sëmurë në shtëpi

Si duhet vepruar kur kemi një të sëmurë në shtëpi

Shumë shpesh ndodh që, në qoftë se një anëtar i familjes preket nga gripi apo ftohja, edhe të tjerët e “pësojnë” së shpejti dhe atëherë e keni shtëpinë e mbushur me të sëmurë. Këtë mund ta parandaloni me disa masa parandaluese.

Mundohuni që viruset dhe bakteret t’i mbani nën kontroll për ta parandaluar përhapjen e infeksionit. Dezinfektimi është çelësi i çdo gjëje.

Megjithëse në fillim mund t’iu duket që të gjitha këto janë të tepruara, mendoni se sa probleme do t’ju shfaqen të gjithë juve, nëse filloni të teshtini dhe të kolliteni.

Hapi i parë është të merrni peceta dhe sprej dezinfektues, transmeton Telegrafi.

Në banjë

Kjo është hapësira më e rëndësishme, e cila duhet të jetë krejtësisht e pastër. Përveçse do të duhej që brenda mundësive t’i ndani anëtarët e tjerë të familjes nga të sëmurët, duhet të keni kujdes edhe në përhapjen e baktereve në hapësirat që përdoren bashkërisht.

Furçat e dhëmbëve janë gjëja e parë ku duhet të keni kujdes. Nëse furçat e të gjithë anëtarëve janë së bashku në të njëjtin vend, në të njëjtën gotë, është koha t’i ndani ato. I sëmuri (ose të sëmurët) duhet t’i mbajë furçat e veta në një vend të veçantë. Preferohet që menjëherë t’i zieni furçat (veç e veç, natyrisht) të të gjithë anëtarëve të familjes.

Në qoftë se sëmundja virale është e përcjellë me diarre dhe të vjella, vëmendje të veçantë duhet t’i kushtoni tualetit dhe lavamanit. Nëse ndodh ndonjë “incident”, dezinfektoni me preparate për pastrim tërë banjën (sidomos ulësen e tualetit dhe lavamanin). Patjetër bartni dorashka dhe mundësisht, maskë mbrojtëse mbi gojë dhe hundë. Pastroni banjën më shpesh gjatë kohëzgjatjes së sëmundjes.

Kërkoni nga anëtarët e familjes që ata që janë të sëmurë t’i ndajnë peshqirët e tyre. Lani ato të ndara dhe ndani nga peshqirët dhe veshjet e tjera.

Dhoma, krevati, dorezat e dyerve

Nëse i sëmuri e ndan dhomën me ndonjë fëmijë apo anëtar tjetër të shëndoshë të familjes, është e këshillueshme që t’i ndani ata për një kohë. Ajrosni më shpesh dhomën në të cilën ndodhet i sëmuri, ndërroni mbulesat më shpesh (lani ndaras nga rrobat e tjera) dhe përpiquni që përmes ushqimit dhe lëngjeve ta forconi imunitetin në familje.

Bëni kujdes të veçantë për dorezat e dyerve, ato janë një bartës i vërtetë i virusit. Pastroni ato dhe dezinfektoni më shpesh.
Gjithashtu, bëni kujdes edhe për telefonin celular të të sëmurit – atë nuk do të duhej ta përdornin anëtarët e tjerë të familjes ..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Zbulohet antibiotiku që vret super bakterin

Dy lloje të kërpudhave kundër të cilave super bakteret kanë asnjë shans janë zbuluar në një minierë toksike në shtetin federal amerikan...

Mënyra shtëpiake shërimi që funksionojnë me të vërtetë kur ftoheni

Një ftoje e pakëndshme nuk është e pazakontë për këtë kohë të vitit. Njerëzit në rrjete sociale e kanë...

Një ilaç i ri po konsiderohet efikas për zhdukjen e qelizave të kancerit

Një ilaç i ri po konsiderohet efikas për zhdukjen e qelizave të kancerit Ilaçi i...

Pesë gjëra që mund të sigurojnë një gjumë të mirë dhe të rehatshëm

Gjumi është një aspekt i rëndësishëm i funksionimit të përditshëm, i cili ndihmon në mbajtjen e trupit të shëndetshëm. Gjithashtu mban shëndetin...

Recent Comments