6.1 C
Pristina
Thursday, September 16, 2021
Home HISTORI/ARKEOLOGJI Një përgjigjje rreth statujave të lashta që përfaqësonin Herodotin dhe Eratosthenin

Një përgjigjje rreth statujave të lashta që përfaqësonin Herodotin dhe Eratosthenin

Para së gjithash, duhet të theksohet se të gjitha statujet e kryer në Antikitetin, imituan ekzemplarët më të bukur njerëzore të Greqisë antike (Afërdita e Milosit, Zeusi, Apolloni, etj.) : Këta ishin specimene pellazgo-Ilirë (tipare të larta, bjonde dhe të shkëlqyera) sepse Grekët ishin të shkurtër dhe të zeshkët. Ndërsa për statujën që përfaqëson Herodotin, dhe të tjerë si ajo e Eratosthenes për shembull, janë në tipare të shkëlqyera dhe evropiane.

Duhet mbajtur mend se pas shekullit të 8 para erës sonë, gjatë pushtimit të Pellazgjisë nga pushtuesit helen, shumë ishin pellazgët “dygjuhësh” që u bënë helen. Pra, nuk është për t’u habitur që ka pasur ekzemplarë pellazgo-ilirë për ca kohë në Greqinë kontinentale, Ishujt e Egjesë dhe në Azinë e Vogël. Më në fund, nuk është për shkak se Herodoti lindi në Azinë e Vogël se ai ishtë “Asirian” dhe se Eratostheni lindi në Libi se ai ishte Libian edhe pse, në kohën e tij, Helenët zotëronin dy “emporia” apo “apoikon” tregtare në Libi. Më në fund, duhet të dini se Helenët ishin një “pakicë” me origjinë semito-egjiptiane (fenikas, asiriane dhe egjiptiane) të përzier me shumicën e popullit pellazgo-ilir (i bardhë më tipare evropiane). Këtë e konfirmoj zi mbi të bardhë (detaje, argumente dhe prova mbështetëse) në “Sinopsisin” të cilin jam duke përfunduar. Kjo do t’i japë fund, shpresoj, të zhurmimeve dhe hamendjeve personale ose kolektive, për të shfaqur konfuzione dhe manipulime të ndryshme të cilat nuk i shërbejnë Historisë së Vërtetë të Greqisë, e cila është manipuluar për më shumë se 2500 vjet jo vetëm nga disa autor të lashtë por sidomos nga autorët modern të cilët nuk jam i tenderuar dhe të cilët nuk Kursej.

Më në fund, do të theksoja se Helenët (kështu duhet të quhen dhe jo “Grek”) nuk ishin Grek pasi ky etnonim është një gabim fatal i bërë pa dashje nga Romakët rreth shekullit të katërt para erës sonë, gjatë vizitës në Romë të një delegacioni “Graïkos-it” nga rajoni i Dodonës (adhuruesit i kultit pellazg matrimonial të “Greas”… « Grave ») emër që ishte ngatërruar me “Helenët” : ishte nga ky ngatërrim që ata i përcaktuan përfundimisht si “Grek” (vazhdon ende sot). Është për të ardhur keq që nga ky rast dhe ky hutim akoma vazhdon ky emër edhe pse vetë Helenët, edhe sot, e quajnë vetën « helen » dhe jo grek !

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Lista me 30 të pasurit që u vranë dhe grabitën nga regjimi komunist

Edhe pse nuk ishin përfshirë kundër sistemit, ata u ekzekutuan, dënuan dhe internuan pasi ishin të pasur dhe iu sekuestrua çdo pronë...

Ja si dukej kalendari i lashtë Shqiptar

Populli shqiptar ka patur që në kohëra të lashta një kalendar të vetin, i cili është kalendar unik në botë përkah veçoritë...

Si e bëjnë bletët mjaltin?

Këtu janë udhëzimet hap pas hapi që bletët përdorin për të bërë prodhimin e tyre të shurupit. 1. Mjalti...

Misteri/ Uji merr ngjyrën e gjákut ashtu siç përmendet edhe në Bibël

Në rajonin Biblik të Moabit në Jordani ka ndodhur një fenomen shumë i çuditshëm, teksa një pellg uji pranë Detit të Vdékur...

Recent Comments