6.1 C
Pristina
Thursday, October 21, 2021
Home HISTORI/ARKEOLOGJI Qysh nga viti 1954 NATO dinte çdo gjë mbi Shqipërinë

Qysh nga viti 1954 NATO dinte çdo gjë mbi Shqipërinë

Nga Kastriot Dervishi

Teknikat e punës e Sigurimit të Shtetit kanë qenë kryesisht bajate, pa fantazi dhe pothuajse njësoj. Lidhnin një ngjarje botërisht të njohur p.sh. aksident me falsitetin sikur këtë e organizoi Sigurimi, duke legjenduar shpifjen apo sajesën. Në sigurimin e informacionit, organet e Sigurimit të Shtetit ishin tejet defektoze dhe shumë larg një organi me nivel mesatar.

Pas dështimit të misioneve informative të organizuara nga këshilltarët sovjetikë në Ministrinë e Punëve të Brendshme në Shqipëri të njohura me emrin “Buza e bredhit” (15 korrik – 1 nëntor 1949) dhe “Liqeni i Vajkalit” (3 korrik 1952 – 23 tetor 1953), në të cilat vëmendja e Perëndimit ndaj Shqipërisë nuk kishte qenë e madhe, në vitin 1954 CIA dhe NATO ndryshuan strategji. Ata nëpërmjet shërbimit sekret grek KYP vendosën teknologji përgjimi në gjithë kufirin shqiptaro-grek, duke i siguruar NATO-s një informacion të bollshëm e të mjaftueshëm, mbi bisedat telefonike, telegramet shifër, etj. Me këtë proces, pra me instalimin e teknologjisë amerikane, u mor stacioneri i CIA-s në Greqi, Tom Caramessinis (me origjinë greke). Materiali i siguruar, sigurisht i klasifikuar, pas përpunimit të tij dhe shkallës së rëndësisë u përcillej gjithë vendeve të NATO-s. Interesi më i madh ishte sigurisht deri në vitin 1968 kur Shqipëria ishte anëtare e Traktatit të Varshavës (deri në vitin 1961 anëtare aktive e tij). Pas këtij viti, pavarësisht se nuk ishte më rëndësia e parë, NATO siguroi gjithnjë një informacion të shpejtë e të besueshëm mbi atë që ndodhte në Shqipëri.

Shtrirja e NATO-s në Europë shumë vite para rënies së komunizimit

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Zbulohet kisha 1.600 vjeçare në qytetin e lashtë Oriene të Turqisë

Zbulohet kisha 1.600 vjeçare në qytetin e lashtë Oriene të Turqisë “Ne zbuluam se toka e kishës përbëhet nga...

Teknologjia e parë në botë, ari do të nxirret nga telefonat e vjetër

Ari dhe metalet e çmuara do të nxirren nga telefonat dhe laptopët e vjetër. “Mint Royal” planifikon të prezantojë...

Këshilla nga psikologët e Harvardit për të rritur fëmijë të mbarë

Kohët kanë ndryshuar shumë dhe me kohë të reja vijnë zakone të reja, grupe sjelljesh dhe qëndrimesh që duken shumë të ndryshme...

Kush ishte kroati që diktoi shqipen në 1920-ën në mes të Beogradit

Fillimi i interesimit për mësimin e gjuhës shqipe në Serbi, e ka zanafillën më 1905, kur Universiteti i Beogradit, që atë vit...

Recent Comments