6.1 C
Pristina
Thursday, October 21, 2021
Home RETROSPEKTIVË Shqiptarët që punonin në misionin e UNRRA-s

Shqiptarët që punonin në misionin e UNRRA-s

Nga Kastriot Dervishi

Në vitet 1945-1947 UNRRA (United Nations Relief and Rehabilitation Administration, pra Administrata e Kombeve të Bashkuara për Ndihmë dhe Rimëkëmbje), i dha një ndihmë të madhe Shqipërisë në furnizime ushqimore e materiale. Ndihma e saj këtë kohë ishte jetike. Qëllimet kryesore të UNRRA-s ishin: sigurimi e ndihmave për popullsinë, gjallërimin e ekonomisë dhe rikthimin e robërve të luftës në vendet e tyre. Ajo lidhi në vitin 1945 një marrëveshje me qeverinë e Shqipërisë. UNRRA u drejtua nga një mision që njohu tre kryetarë. Marrëdhëniet e saj me qeverinë nuk ishin të mira. Vazhdimisht qeveria krijonte probleme. punonjësit shtetas shqiptarë ishin marrë me miratim të qeverisë së Shqipërisë. Disa punonjës shqiptarë u pushkatuan, ndërsa të tjerë u burgosën me akuza të trilluara.

Në Tiranë:

-Sami Abazi, nëpunës, përkthyes

-Thoma Agnos, kujdestar, përkthyes

-Shaban Balla, nëpunës, përkthyes

-Salim Ceka, nëpunës, përkthyes

-Xhemil Çela, nëpunës, përkthyes

-Dino Shani, nëpunës, përkthyes

-Jovan Shapo, nëpunës, përkthyes

-Jolanda Avrami, përkthyese, stenografe

-Gerty Kotte, stenografe

-Seit Mema, daktilografist

-Pandi Thimo, kryemekanik e përkthyes

-Kolë Beltoja, shofer i parë

-Ndoc Shkleri, shofer, mekanik

-Masar Sojli, shofer, mekanik

-Arif Stërmasi, shofer, mekanik

-Hysen Shehu, shofer, mekanik

-Kolë Delia, shofer, mekanik

-Ramiz Kasharriqi, shofer, mekanik

-Hamdi Mullisi, shofer, mekanik

-Veli Hasani, kryekamerier

-Paul Aleksandër, kamerier

-Elia Dure, gjellëbërëse

-Jahja Hajdari, enëlarës

-Vasil Gjokushi ndihmës gjellëbërës

-Sulejman Sala, ndihmësgjellëbërës

-Nikolla Epifanoviç, magazinier, barist

-Zef Gjura, ndihmës magazinier, baris

-Agathokli Miti, ndihmës kamerier, pastrues

-Idajet Qurfica, djalë zyre

-Ymer Seferi, enëlarës

-Haxhi Banushi, kujdestar roje nate

-Harry Christ, kujdestar i përgjithshëm, punëtor

-Lutia Duli, pastruese zyrash

-Pashko Oroshi, punëtor

-Ida Taga, shërbëtore

Në Durrës

-Petro Afezolli, agjent

-Mihal Trajani, sekretar

-Boris Plumbi, nëpunës, përkthyes

-Vasil Zisi, nëpunës, përkthyes

-Larry Post (Llazar Papastoli), nëpunës

-Orest Afezolli, kryekontrollor

-Gaqo Grabocka, kontrollor

-Halil Gruda, kontrollor

-Foto Kotova, kontrollor

-Haki Kozma, kontrollor

-Anastas Leka, kontrollor

-Andon Leka, kontrollor

-Pandi Shamia, kontrollor

-Hysni Shaqiri, kontrollor

-Taqi Shukaj, kontrollor

-Vangjel Druga. kontrollor

-Shefqet Kollçaku, kryemekanik

-Hamdi Begoviçi, shofer, mekanik

-Vasil Bitri, shofer, mekanik

-Shyqri Cene, shofer, mekanik

-Mihal Gjata, shofer, mekanik

-Ali Kasoruho, shofer, mekanik

-Leonidha Nushi, shofer, mekanik

-Frano Veli, shofer, mekanik

-Caplan Marsha, ndihmës në garazh

-Harallamb Simsia, djalë zyre

-Jani Gjergo, kasier

-Thoma Shkurti, ndihmës i kryetares së mensës

-Leonidha Malo, gjellëbërës

-Serafin Rushi, ndihmësgjellëbërës

-Vasil Vasili, kamerier

-Ramiz Xherahu, pastrues zyrash

-Anesti Peço, shërbyes

-Eleni Nexhipi, shërbëtore

Në Vlorë:

-Mihal Gjyli, nëpunës, përkthyes

-Nikolla Papingji, nënagjent

-Vasil Gjoka, kontrollor

-Bajram Myfti, kontrollor

-Mihal Telo, shofer, mekanik

-Anastas Veshi, gjellëbërës, kamerier

Në Sarandë:

-Refat Jaçe, kontrollor

-Hazbi Puto, nënagjent

-Dilaver Qesko, nëpunës i nënagjentit

-Themistokli Miho, kontrollor

-Xhorxhi Tuzi, kontrollor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Zbulohet kisha 1.600 vjeçare në qytetin e lashtë Oriene të Turqisë

Zbulohet kisha 1.600 vjeçare në qytetin e lashtë Oriene të Turqisë “Ne zbuluam se toka e kishës përbëhet nga...

Teknologjia e parë në botë, ari do të nxirret nga telefonat e vjetër

Ari dhe metalet e çmuara do të nxirren nga telefonat dhe laptopët e vjetër. “Mint Royal” planifikon të prezantojë...

Këshilla nga psikologët e Harvardit për të rritur fëmijë të mbarë

Kohët kanë ndryshuar shumë dhe me kohë të reja vijnë zakone të reja, grupe sjelljesh dhe qëndrimesh që duken shumë të ndryshme...

Kush ishte kroati që diktoi shqipen në 1920-ën në mes të Beogradit

Fillimi i interesimit për mësimin e gjuhës shqipe në Serbi, e ka zanafillën më 1905, kur Universiteti i Beogradit, që atë vit...

Recent Comments