6.1 C
Pristina
Monday, August 2, 2021
Home KULTURË Si i përshkruajnë misionarët sllavë shqiptarët e islamizuar në shekullin XIX nga...

Si i përshkruajnë misionarët sllavë shqiptarët e islamizuar në shekullin XIX nga Qazim Namani

Shqiptarët nëpër fshatra nuk kishin xhamia dhe as shkolla. Tash në fshatrat e mëdha ka xhamia dhe shkolla, mirëpo as njëra e as tjera nuk vizitohen. Në shkolla mësimi zhvillohet në gjuhën turke. Në xhamia shikojnë vetëm të vjetrit ditëve të Premte. Gratë nuk shkojnë në xhamia. Çdo fshat i madh e ka imamin e vet (Hoxhën).Në Rugovë kur merrnin avdes nuk i zbathnin opingat, por ato vetëm me dorë të lagur i fërkonin ato, këtë metodë e kishte aprovuar Mulla syla, dhe kjo konsiderohej se ka marr avdes. Mirëpo kur Mulla Syla u plak dhe nuk ishte i aftë për ta mbajt detyrën e hoxhës, në vend të tij erdhi një hoxhë, nga viset e skajshme të Turqisë tamam turk. Hoxha i ri i shikonte rugovasit se si po merrnin avdes dhe e pyet Mulla Sylen, përse rugovasit e ty se kanë mësuar që para se të marrin avdes ti zbathin opingat. Mulla Syla nuk ishte i drejtë ndaj këtij qortimi, dhe hoxhës së ri I përgjigjet: Me vështirësi kam arritur deri me tani, a ti nëse je më i mirë hiqja mendjen dhe këpucët e le të shkojnë zbathur. /InforCulture.info

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Ja si mund ta largoni erën e cigareve nga rrobat dhe shtëpia

Si ta largoni erën e cigareve nga rrobat dhe shtëpia. Disa rekomandime për të eliminuar erën e cigareve dhe...

Ku i gjeni 99 shkallë, si 99 emrat e Zotit? – “XHAMIA E ÇUDITSHME”

Çdo ditë e hapur, për besimtarë dhe vizitorë, ndërsa hyrja është e lirë./Konica.al Xhamia e Pazarit të vjetër në...

Veshja dhe kostumet tradicionale të Beratit, nga më të veçantat në Shqipëri

Tradita e veshjes së banorëve të qytetit të Beratit është një nga më të veçantat në Shqipëri. Kjo për shkak edhe se...

Dashunija ndaj prindëve – Ndre Mjeda

Poezi nga Ndre Mjeda Me sy çilun afër djepit,Me kujdes e me dashtni,Për vaj tem tue hjekun zi,Tue shëndue...

Recent Comments