Më 20 prill 1955, Marian John Markul hyri në zyrën e FBI-së në LoS Anxhelos dhe tregoi një histori tronditëse. Njeriu i cili përfaqësohej atëherë si Josip Broz Tito nuk ishte me të vërtetë Tito. Ai ishte një agjent rus që mori identitetin e Titos pasi Josip Broz i vërtetë u zhduk në Rusi më 1937, thuhet në shënimet e FBI-së që nga fillimi i majit 1955.

Marian Markul u lind në Livno në vitin 1909. Ai u transferua në SHBA në 1936 dhe u bë shtetas pasi shërbeu për dy vjet në Ushtrinë Amerikane.

Në shënimet e takimit të agjentëve të FBI dhe Markul, thuhet se Markul vizitoi Jugosllavinë në vitin 1953 dhe u takua dy herë me Titon. Takimi i parë zgjati rreth një orë dhe ai vuri re se Tito kishte pesë gishta në çdo dorë. Markul pohon se Titoja i vërtetë humbi gishtin e tij të mesëm dhe gishtin e tij të djathtë. Ai shtoi se Tito me të cilin kishte biseduar në vitin 1953 ishte i arsimuar dhe luante piano. Nga ana tjetër, Titoja i vërtetë ishte e paarsimuar, dhe sipas njohurive të Markul, ai nuk mund të luante në piano.

Ndër të tjera, Markul pretendon se Josip Broz ishte rreth 180 centimetra i gjatë, ndërsa Tito i rrem ishte vetëm 160 cm. Markul gjithashtu tha se njeriu i cili në vitet 1950 ishte prezantuar si Tito fliste me një theks të butë rus, ndërsa Titoja i vërtetë fliste me vendosmëri dhe ashpërsi. Markul pohon se Titoja i vërtetë ishte i sëmurë dhe kishte tuberkuloz, dhe u zhduk në Rusi më 1937.

Pas pranimit për takim me Titon në vitin 1953, Marian vizitoi një motër të martuar në Zagreb. Ata hezitonin të flisnin për atë nëse Tito ishte ai i vërteti, apo nuk ishte. Motra i tha Markul se ajo dhe burri i saj jetonin me bindjen se Tito në rrugën 15 ishte një mashtrues i zakonshëm. Markul shtoi se babai i tij, Ivan Markul, kishte një mendim të ngjashëm. Ivan Markul dhe Josip Broz kishin punuar në të njëjtin qytet dhe Ivan ishte i bindur se Tito në Beograd nuk ishte i njëjtë me shokun Tito – sekretar i Partisë Komuniste në Jugosllavi.

Markul vetë tha se ai kaloi disa vite në Rusi dhe se kishte parë shumë agjentë rusë në rrugët e Jugosllavisë. Në vitin 1930, ai shkoi në Rusi dhe mendoi se shoqëria ishte mirë e organizuar, por u arrestua për shkak se nuk i plotësonte kuotat e punës. Ai u tha agjentëve amerikanë se ai kishte ikur nga Rusia tre vjet më vonë, nëpërmjet Siberisë.

“Markul argumenton se autoritetet jugosllave po bëhen kinse kanë mosmarrëveshje me BRSS për të marrë ndihmë nga SHBA dhe se në fakt nuk ka mosmarrëveshje të vërtetë midis Jugosllavisë dhe Bashkimit Sovjetik”, thuhet në dokumentin e FBI-së.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here