Një kondor i Andeve, një nga zogjtë më të mëdhenj fluturues në planet, u ngrit në ajër për 172 kilometra dhe nuk u shqetësua duke përplasur krahët. Ky shembull epik i fluturimit na vjen nga një ekip i udhëhequr nga studiues në Universitetin Swansea në Mbretërisë së Bashkuar.

Shkencëtarët hodhën një vështrim të thellë në lidhjen midis kushteve të mjedisit dhe sasisë së përpjekjeve që zogjtë e mëdhenj kanë bërë në fluturimet e tyre. Për ta bërë këtë, ata bashkangjitën regjistrues të të dhënave në kondorët e Andeve që i lejonte ata të regjistronin çdo përplasje të krahëve si dhe shtigjet e fluturimit të tyre.
Studimi, i botuar tnë Procedurat e Akademisë Kombëtare të Shkencave , zbuloi se kondorët Andean hapin krahët vetëm për rreth 1% të kohës së tyre të fluturimit. Pjesa më e madhe e tyre ndodhi gjatë ngritjeve dhe kur fluturonte afër tokës.

Qëndrueshmëria e shpejtë e kondorëve është mbresëlënëse, por këta zogj të rëndë duhet të zgjedhin betejat e tyre kur bëhet fjalë për harxhimin e energjisë në hapjen e krahëve.

Gjatë studimit, studiuesit zbuluan se më shumë se 75 për qind e përplasjes së krahëve të kondorëve ndodhte gjatë ngritjes.

Sidoqoftë, sapo të shkojnë në qiell kondorët mund të mbajnë fluturimin për periudha të gjata në një gamë të gjerë të erës dhe kushteve termike dhe një zog arriti të kalonte pesë orë pa i përplasur krahët, duke mbuluar rreth 172 km.

Dr Hannah Williams, në Institutin Max Planck për Sjelljen e Kafshëve, tha: “Duke parë zogjtë duke fluturuar, ju mund të pyesni veten nëse ata përplasen ndonjëherë. Kjo pyetje është e rëndësishme, sepse nga koha kur zogjtë janë aq të mëdhenj sa kondorët, teoria na tregon se ata varen nga fluturimi për të lëvizur. Kjo sugjeron që vendimet për kohën dhe vendin e uljes janë thelbësore, pasi jo vetëm që kondatorët duhet të jenë në gjendje të ngrihen përsëri, por uljet e panevojshme do t’i shtohen ndjeshëm kostove të tyre të përgjithshme të fluturimit.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here