Historiani Arben Llalla publikoi kopertinën e librit të pedagogut të greqishtes në Universitetin “Eqrem Çabej” të Gjirokastrës, Panajot Barka që ngre dyshime mbi shqiptarët, origjinën e Skënderbeut dhe flamurit kombëtar.
Për të folur mbi këtë temë në Report Tv ishte historiania Elena Kocaqi.

Ajo u shpreh se libri i Panajot Barkës është politik dhe tendencioz. “Ai është shqiptar për vete, por nuk njeh burimet historike si duhet, të flasësh për këto gjëra duhet të jesh historian profesionist. Ky është një libër politik, tendencioz.

Shqiptarët janë populli më aut. okton në Evropë, para grekëve dhe romakëve dhe çdokujt. Përveç disa njerëz ekstr/ emistë në Ballkan që e vendosin në diskutim këtë. Shqiptarët janë pasardhës të ilirëve dhe pellazgëve. Shqiptarët kanë qenë popull kristiano-ortodoks para se të vinin osmanët. Burimet hist0rike janë të plota që tregojnë një aut0kt0ni të shqiptarëve. Dëgjova edhe d yshimet mbi Skënderbeun, por nuk e kuptoj këtë inj0rancë. E gjithë kjo bëhet politikisht për të manipuIuar historinë”, tha ajo.

Më pas Elena Kocaqi u ndal te historia e vendit fqinj duke deklaruar se nuk ka popull grek, por identitet pellazgo-ilir në të dy anët e kufirit. “Nuk mund të jesh pasardhësi i heIenëve antikë. Helenët janë të lidhur me shqiptarët. Në epokën e lutfës së Trojës, ne na është thënë se lutfojnë tr0janët me grekët. Shohim burime historike dhe nuk përmendet kurrë termi grek, por autorët përmendin fise ilire dhe nga ana e akejve dhe popull pellazg, aty nuk përmenden grekë. Po Kali i Trojës dhe Elena? Janë pellazgë”, tha ajo.

Sipas Kocaqit, Greqia u ka v jedhur historinë të tjerëve duke e m anipuIuar, ndërsa shtoi se është e gatshme që të përbaIIet me hist0rianë grekë. “Greqisë po i more edhe an tikitetin ngelet pa histori, shikon t’u v jedhë hist0rinë të tjerëve.

Greqia nuk mund të mbahet më me mashtrime, nëse nuk i shikojmë ne tani do i shikojnë ata pas 100 vitesh. E vërteta shkencore në lidhje me Greqinë është m anipuIuar. As mua nuk më besohej në fiIIim. Jam gati të përbaIIem me hist0rianë grekë. Me kë të jetë nuk e kam pr0blem. Unë në libër kam cituar vetëm autorë antik, jo modernë. Libri më ka dalë dhe besoj që duhet të shpërndahet në biblioteka. Mendoj që duhet ta lexojnë studentët. Unë këto që them i mbështes në fakte historike”.

E ndërsa u shpreh se grekët edhe emrin e shtetit e kanë tonin, në fund historiania foli edhe për origjinën e kryeministrit grek Tsipras dhe neg0ciatat që po bëhen mes dy vendeve, ku mes kërkesave grekët kanë edhe heqjen e fjalës Çamëri nga tekstet. “DeIegacionet e dy vendeve nuk duhet të vendosin asgjë, pasi i vendosin historianët, janë çështje shkencore historike, jo politike.

Termi çam nuk mund të hiqet. Tsipras po të ishte çam mysIiman do të ishte në Shqipëri sot do ta kishin d ëbuar. Historia e Greqisë është faIse. Ata po t’iu g ërryesh dalin të gjithë a rvanitas. ManipuIimi është bërë në shekullin e 19-20, madje edhe Greqia me Maqedoninë z ihen kot se ata janë shqiptarë. Të vetmit trashëgimtarë të Greqisë a ntike janë shqiptarët. Ata edhe kreun e kishës e kanë a rvanitas”, përfundoi Elena Kocaqi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here