Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, një mesatare prej 5 gram kripë në ditë është e mjaftueshme për të përmbushur nevojat e trupit tonë, Sidoqoftë, studimet tregojnë se konsumohet afërsisht 3 herë më shumë kripë sesa sasia ideale. Specialistët theksojnë se konsumimi i tepërt mund të ketë pasoja shëndetësore.

Hipertensioni

Një nga problemet e shkaktuara nga konsumi i tepërt i kripës është rritja e presionit të gjakut. Përveç kësaj, meqenëse kripa zvogëlon efektet e saj, është e nevojshme të rritet doza dhe frekuenca e ilaçeve për uljen e presionit të gjakut. Kur rritet tensioni, rreziku i goditjes në tru rritet 3 herë. Ulja e marrjes së kripës zvogëlon rrezikun e goditjes në tru dhe sëmundjeve vaskulare, shkruan abcnews.al.

Rezistenca ndaj insulinës

Zakonet ushqyese me konsum të lartë të kripës rrisin nivelin e leptinës në gjak, gjë që shkakton përhapjen e qelizave dhjamore në zonën e barkut. Kjo mund të jetë një faktor rreziku për rezistencën ndaj insulinës. Miratimi i një diete me natrium të ulët rregullon sasinë e transportuesit që mbart glukozën në indet dhe receptorët e insulinës në qelizat yndyrore, duke zvogëluar kështu rezistencën e insulinës.

Osteoporoza

Konsumimi i tepërt i kripës bën që kalciumi të lirohet nga kockat dhe të nxirret nga urina. Si rezultat, kockat bëhen më të dobëta dhe lehtësisht të thyeshme.

Probleme me veshkat

Konsumi i tepërt i kripës jo vetëm që rrit presionin sistematik të gjakut, por gjithashtu rritet presionin e enëve të vogla në veshka. Si rezultat, enët çahen, duke shkaktuar dëme në indet e veshkave. Një problem tjetër është se konsumi i tepërt i kripës shkakton rrjedhje të proteinave në urinë. Si rezultat, mund të zhvillohet formimi i gurëve në veshka dhe dështimi i tyre në planin afatgjatë.

Demenca për shkak të sëmundjes vaskulare

Demenca për shkak të sëmundjes vaskulare është lloji më i zakonshëm i kësaj sëmundjeje. Konsumi i tepërt i kripës përshpejton përparimin e demencës për shkak të sëmundjes vaskulare duke prishur strukturën vaskulare dhe duke rritur presionin e gjakut. Kjo pamje, e cila ndodh si rezultat i dëmtimit të qarkullimit të gjakut në tru për shkak të aterosklerozës, ndikon negativisht në të gjitha funksionet mendore.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here