Bleta është një insekt, racë monofiletike, që bën pjesë në superfamiljen Apoidea që tani klasifikohet me emrin Antofilia. Njihen rreth 20.000 lloje bletësh të grupuara në nëntë familje.

Bletët janë polenizuesit më të mëdhenj të luleve në tokë, kurse produkti i tyre, mjalti, është ushqim i pazëvendësueshëm. Në vazhdim do të paraqesim disa nga gjërat që ndoshta nuk i keni ditur për bletët.

Një bletë punëtore jeton 30-45 ditë në një sezon.

Bleta mbretëreshë jeton deri në shtatë vjet dhe gjatë ditës lëshon vezë sa tre herë pesha e saj.

Bletët e prodhojnë mjaltin në të njëjtën mënyrë, për të paktën 150 milionë vjet.

Kur mbledh nektarin dhe polenin, bleta viziton gjatë ditës rreth 1000 lule.

Gjatë një dite, një koloni e fortë dhe e shëndetshme bletësh mund të polenizojë deri në 3 milionë lule.

Në koshere, në varësi të llojit dhe madhësisë së një kolonie bletësh, gjenden 20.000-80.000 bletë.

Shkencëtarët e kanë zbuluar shumë herët se bletët janë krijesa shoqërore.

Ato janë insektet e vetme në botë që prodhojnë ushqimin që e konsumojnë edhe njerëzit.

Të gjitha bletët prodhojnë mjaltë të mirë she të shëndetshme. Mjalti jocilësor është rezultat i mënyrës së përpunimit industrial, ose për shkak të kequshqyerit të tyre.

Mjalti i bletëve është një prej ushqimeve më të sigurta, pasi shumica e baktereve të rrezikshme nuk mund të mbijetojnë në të.

Mjalti më i shëndetshëm në botë, shëron mbi 100 sëmundje

Mjalti nga Manuka (që merret nga nektari i lisit manuka) është mijëra vjet i vjetër dhe është mjalti më i shëndetshëm.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here