Categories: HISTORI/ARKEOLOGJI

Ndërhyrja e Ahmet Zogut në Kodin Penal për të mbrojtur pyjet, viti 1923

Për të ndaluar shkatërrimin e pyjeve, kryeminsitri dhe ministri i Brendshëm Ahmet Zogu, i kishte propozuar Këshillit të Naltë të shtetit shqiptar një shtesë në nenin 253 të Kodit Penal.

Ky ndryshim parashikonte që çdo dëmtim në pyje do të paguhej me çdo kusht, ose prej autorit të dëmit nëse zbulohej, ose prej atyre që jetonin apo kullonsin bagëtitë pranë vendit ku kishte ndodhur dëmi, në rast se autori nuk zbulohej menjëherë.

E kur autori të zbulohej, dëmi i paguar prej tyre do t’u rikthehej. Kjo ndërhyrje në Kodin Penal, synonte të kthente çdo banor në rojtar të pyllit që kishte pranë banesës ose kullotës së tij, duke e veshur me përgjegjësi para ligjit.

Kjo është shkresa e hartuar nga Zogu dhe ministri i Drejtësisë Milto Tutulani. Pas propozimit për shtojcën në nenin 253 të Kodit Penal, ata urdhërojnë edhe zbatimin e kësaj ndërhyrjeje të re ligjore, pasi ishte miratuar edhe nga Këshilli i Naltë i Shtetit.

“Shtojcë e nenit 253 të Kodit penal

Në rast qi damtuesi i bimëvet ose i drujvet të nalt-përmendun nuk zbulohet, ay ose ata që zakonisht gjinden, ose kullosin bagëti afër ose rrotull atij vendi ku u ba dami, detyrohen së bashku të paguejnë vleftën e damit me të drejtë qi ta rimarrin ma pas prej damtuesit kur të zbulohet.

Kryeministër e Minsitër i Punëve të Mbrendshme

A.Zogu d.v.

Ministër i Drejtësisë

M.Tutulani d.v.

Urdhënojmë zbatimin e shtojcës të naltpërmendun, e cila asht e pranue edhe prej Këshillit Kombëtar sim bas shkresës së kryesies së Tij Nr.314/II me 27.V.1923

Tiranë 5.VI.1923

Këshilli i Naltë i Shtetit Shqiptar

Refik d.v. /tesheshi.com/InforCulture.info

In For Culture

Recent Posts

1990/ Një letër në xhepin e të vrarit në kufi(Foto)

Nga Kastriot Dervishi Më datën 25.5.1990, rreth orës 24.00, rreth 200 metra larg kufirit, në…

15 mins ago

Konflikti diplomatik postar në Shkodër në 1888

Nga Aurenc Bebja, Francë “Le Siècle” ka botuar, të mërkurën e 24 tetorit 1888, në ballinë, një…

2 hours ago

Ja kafshët që ruajnë distancën sociale në rast pandemie

Teksa pandemia e koronavirusit po bëhet një normalitet me njerëzit, distanca sociale është bërë pjesë…

3 hours ago

E ndërtuar mbi një ujëvarë, njihuni me urën më të veçantë(Foto)

Një arkitekt norvegjez ka arritur të ndërtojë një urë spektakolare mbi ujëvarën Vøringsfossen, një atraksion…

3 hours ago

Gripi spanjoll: Si dukej bota pas pandemisë së vitit 1918

Nëse nuk keni dëgjuar për pandeminë e gripit spanjoll, kriza e koronavirusit ndoshta ka tërhequr…

4 hours ago

Njihuni me pemën që ndryshoi hartën e botës

Nëse udhëtoni thellë në pyjet e Andeve do të ndesheni me një pemë të veçantë.…

4 hours ago