Categories: ART

Kultura aktuale- ARTI -kopja e identitetit të poshtnuem politik

Reagimi i piktorit nga Mitrovica Bedri Islamit për skulpturën e Adem Jasharit të punuar nga Destan Gashi në Vijenë. /InforCulture.info

Shkruan: Bedri Islami

Kultura aktuale- ARTI -kopja e identitetit të poshtnuem politik

armiq të vetvetës

Sikurse edhe poshtërsia që i bëhet një populli nga ana e politikes, të njejtat padrejtësi si duket po i’u ngulitkan edhe vet të shtypunve, shoqnisë në përgjithësi dhe qenkan më të rrezikshem se sa vet themeli i së keqes. Nënvlerësimi i vetës, paska qenë gjithmonë pjesë e identitetit shqiptar ndër shekuj, e kjo më së miri vërtetohet se si ajka e një populli i (ç)ngritë figurat madhore të kombit të tij.

Shohim çdo ditë se si “artistë” të ndryshëm paraqesin punët e tyre për të thënë diqka, për të shkretuar segmente të rëndësishme të së kaluarës. Një shembull i tillë na u shfaq edhe këto ditë, një shkretim i tillë, i një figure kolosale të popullit. Është vepra “Bac, u kry” e një zotriu me emrin Destan Gashi! Zotni, si lejon që imagjinata juaj ta paraqes figurën monumentale te Heroit tonë në atë formë banale dhe të ulët. Si lejon që nga dora e një artisti të shprehet një shkretim i tillë artistik.

Në emër te emancipimit artistik dhe lirisë kreative, nuk lejon sentimenti popullor një absurditet të tillë. Si mundet një fëmijë që ndoshta për herë të parë njoftohet me figurën e një kolosi të atdheut, ta percepton në kokën e tij këtë figurë duke u bazuar ne këtë vepër?! Këtë lloj trashëgimie do u’a lëmë brezave!? Nuk është hera e parë që ne i ulim figurat tona të mëdha, me vepra të tilla.

Kjo është shenjë e një devijimi shpirtnor kolektiv që si duket nuk është vetëm politika e tillë, por çdo dimension shoqnor. Nuk ka nevojë për analizë artistike mbi veprën, sepse populli i njeh më mirë herojt e vet, në dimensionet të cilat janë të betonuara në memorien kolektive dhe asnjë politikan, artist e thiu e i biri, nuk i lëkund këto bazamente. /InforCulture.info

InFor. Culture

Recent Posts

Porosia e letrarit malazez për popullin serb: “Shala nuk i dorëzon armët pa lënë kokat, dhe as kokat pa armët.”

SI TË DALËSH FITIMTAR ME SHQIPTARËT… Mark Milani ose Mark Miljanovi (1833-1901) ishte një ushtarak…

11 hours ago

Kisha e vjetër që u ruajt nga myslimanët

Në fshatin “Hysaj” në Gruemirë të Malësisë së Madhe ndodhen rrënojat e një kishe 600-vjeçare.…

11 hours ago

Familja patriotike e Mark Dedës në Berishë të Pukës

Mark Deda ishte kryefamiljari i kësaj familje i lindur më 1840. Ai ishte i martuar…

12 hours ago

Propozimi amerikan në ’45: Shqipëria të japë Shkodrën e të marrë Kosovën…

“Shqipëria të marrë pjesë nga Jugosllavia e Jugut me popullsi shqiptare dhe ta kompensojë atë…

2 days ago

Ide për shkrepje fotografish kreative (FOTO)

Fotografitë, si në letër e po ashtu edhe digjitale mund të shkatërrohen. Por emocionet dhe…

2 days ago

Stela e ushtarit ilir Bato nga Kaliqani i Istogut

Shkruan: Haxhi Mehmetaj Nga ky mbishkrim kuptojmë që kemi të bëjmë më një monument varri…

2 days ago