Categories: LETËRSI

“Më mirë të vdes nga pasioni sesa nga mërzia” – Thënie të bukura nga Van Gogh

I konsideruar si piktori më i madh gjerman pas Rembrandt-it, Vincent Van Gogh ka qenë një artist, puna e të cilit ka ndikuar shumë në artin e shekullit 20-të. Van Gogh ka bërë një jetë të shkurtë e të vështirë dhe është ballafaquar me sëmundje mendore. Gjatë një sulmi epileptik, ai ia kishte prerë vetes llapën e majtë të veshit pas një fjalosje me Paul Gauguin-in, njërin prej miqve të tij artist. Besohet se më vonë ai ia kishte ofruar llapën një gruaje të quajtur Rachel, në një bordel lokal.

Puna e tij që përshkruan figura, ndriçim e peizazhe njihet për bukurinë dhe emocionin që jua jep. Sot, shumë prej pikturave të Van Gogh-it renditen në mesin e pikturave më të shtrenjta në botë. Është ironike fakti se gjatë tërë jetës së tij ai kishte arritur ta shiste vetëm një pikturë. Sidoqoftë, përveç se kishte qenë i madh në piktura, ai ka qenë i mahnitshëm edhe me fjalë! Andaj, më poshtë i keni disa prej thënieve të tij më të bukura.

– “Peshkatarët e dinë se deti është i rrezikshëm dhe stuhitë janë të tmerrshme, por atyre asnjëherë nuk u janë dukur të mjaftueshme këto arsye për të qëndruar në breg”

– “Nëse e dëgjoni një zë brenda jush duke ju thënë ‘nuk mund të pikturoni’, atëherë me çdo kusht pikturoni dhe ai zë do të heshtë”

– “Çfarë do të ishte jeta nëse nuk do të kishim pasur kurajë të provojmë çdo gjë?” – “… dhe pastaj, unë kam natyrën dhe artin dhe poezinë, dhe nëse këto nuk mjaftojnë, atëherë çfarë mjafton?”

– “Gjërat e mëdha bëhen nga një seri e gjërave të vogla që bashkohen”

– “E kam dhënë zemrën dhe shpirtin në punën time, ndërkaq e kam humbur mendjen në këtë proces”

– “Nuk ka asgjë më artistike sesa dashuria ndaj njerëzve”

– “Fillimi është më i vështirë se çdo gjë tjetër, por mbajeni zemrën, gjithçka do të bëhet mirë”

– “Normaliteti është një rrugë e shtruar me asfalt: Është komode për të ecur mbi të, por asnjë lule nuk rritet aty”.

In For Culture

Recent Posts

Sa kohë i duhet njerëzimit të zbulojë një vaksinë / Shembuj historik

Në të gjithë botën, shkencëtarët po punojnë me shpejtësi rekord për të zhvilluar një vaksinë…

2 hours ago

Si të përdorni sodën e bukës për flokë të gjatë e të shëndetshëm

Flokët janë një pjesë shumë e brishtë e trupit të njeriut por shumë i rëndësishëm…

2 hours ago

Gjon Mili, fotografi shqiptar që çuditi Hollywood-in

Gazeta  franceze “Nuit et Jour” ka botuar, me 12 korrik të 1945, në faqen n°8,…

2 hours ago

Arnold von Harff: Si e fliste Skënderbeu gjuhën shqipe

Arnold von Harff, një kalorës, udhëtar dhe shkrimtar gjerman, u lind rreth vitit 1471 në…

4 hours ago

Hapja e shkollës shqipe për vajza në Korçë, historia e luftës kundër injorancës

“Historia e shkollës së parë shqiptare për vajza, është si një romancë plot aventura. Është…

4 hours ago

Zogu me sistem aerodinamik të një “avioni luftarak” thyen rekordin botëror të fluturimit

Një zog që thuhet të ketë ndërtimin aerodinamik të një “avioni luftarak” është gjurmuar duke…

4 hours ago