Categories: RETROSPEKTIVË

Kur Mali i Zi ishte i mbushur me shqiptarë(Foto)

– Nuk është se është rrokatur dikush nga kryet dhe është sharlatan nga “profesioni” dhe ju ka tekë të promovoj diçka inegzistente dhe të paarsyeshme,duke na bombarduar neve për çdo ditë me folklor historiko arkeologjik,por janë këta njerëz që po shfrytëzojnë mundësitë e sotme edhe teknologjike dhe dëshirën e tyre të madhe për të na e dëshmuar neve dhe të tjerëve se sa të mdhenj ishim e sa të vegjël kemi ngelur.

Pse,shumë nga ne e dimë përse e shumë nga ne e injorojmë edhe shumë nga ne edhe e mohojmë,por një gjë është e sigurtë;ishin të tjerët që lanë gjurmët e kohës,përmes fotografisë apo shkrimeve nga koha e atëhershme dhe ne sapo kemi filluar ti zbulojmë dhe identifikojmë.Se kanë të drejtë këta “të çmendur” dëshmojnë edhe këto foto “me plot shqiptar” nga vise nga Mali i Zi i fillim viteve 1900-shek XX!Më saktësisht 1904-1912,vise ku tani më nuk flitet shqip!

Fotot nga Hugo Grothe

Treg në Podgoricë

Luftëtarë shqiptar nga Mali i Zi

Furrë Buke në Podgoricë

Dy Vajza-Femëra shqiptare në Podgoricë -1912

Tivari i vjetër-1912

A nuk flasin fotot/pamjet  sa njëmijë fjalë?

In For Culture

Recent Posts

Ballit Kombëtar: ”Deklarata e juaj mbi Ballistët, nuk i ka hije një historiani, i cili akuzon pa fakte e pa dokumenta,..”

Balli Kombëtar drejtuar Fan Nolit  Letra e hapur e Ballit Kombëtar drejtuar Fan Nolit, Gazeta…

7 hours ago

Ceremonia e vitit 1928, si u shpall mbret Ahmet Zogu

TIRANË- “Excelsior” ka botuar, të enjten e 6 shtatorit dhe të premten e 7 shtatorit 1928, në faqet n°6, fotografitë…

8 hours ago

Shëron kollën, ky është shurupi natyral me katër përbërës që mund ta përgatisni edhe në kushte shtëpie

Kolla e thatë shkaktohet nga virozat, gripi dhe e ftohura, por mund të jetë simptomë…

9 hours ago

Kur kandidatët për deputetë premtonin ujë, drita e rrugë, historia e panjohur e fushatës elektorale të 1921-it

Publikohet historia e panjohur të zhvillimit të zgjedhjeve të para parlamentare që u mbajtën në…

9 hours ago

Durrsakët që drejtuan universitetet kryesore evropiane

Në një shkrim të Profesor Doktor Jahja Drançollit flitet për disa durrsakë të cilët kanë…

9 hours ago

Ushqimet që mund ti konsumoni edhe pas skadencës

Koha të gëzoheni, sepse sot ju kemi sjell një listë të ushqimeve të cilat mund…

9 hours ago