Categories: Uncategorized

Si duket shpëlarja e vërtetë e trurit?

Mbase këtë nuk e keni ditur, mirëpo organizmi ynë çdo natë shpëlan trurin tonë

Neuro-shkencëtarët kanë bërë xhirim të mrekullueshëm në të cilin shihet pastrimi pulsues i aparatit tonë të trurit, shkruan Science Alert.

Sipas hulumtimit më të ri, gjatë natës nëpër trurin tonë rrjedhin valët e lëngut cerebrospinalë, duke pulsuar ritmikisht derisa ne flemë gjumë dhe eliminojnë toksinën e dëmshme.

Lëngu cerebrospinal plotëson hapësirën përreth trurit dhe palcës kurrizore dhe i mbron nga prekja e drejtpërdrejtë me kafkën përreth trurit.

“Tashmë një kohë të gjatë e dimë që në neurone ekzistojnë valë të aktiviteteve elektrike. Mirëpo, sapo i kemi vërejtur valët në lëngun cerebrospinal”, ka thënë neuro-shkencëtarja Lora Lusi nga Universiteti i Bostonit.

Duke pasur parasysh që gjatë procesit të plakjes bie frekuenca e ngadalshme e valëve të trurit, ky studim më i ri do të mundë të ndihmojë me rastin e hulumtimit të problemeve të lidhura me plakjen, bashkë me çrregullimet specifike karakteristike për moshën vjetër./tg

In For Culture

Recent Posts

10 vendet më misterioze në botë, ndër to edhe një qytet shqiptar

Janë disa vende në botë që na lejojnë të lidhemi me hyjnoren. Këta janë vende…

1 hour ago

Harta e OKB-së, zbuloni si do të jenë shqiptarët në vitin 2060

Plakja e popullsisë dhe emigracioni do të bëjnë që në vitin 2060, mosha mesatare e…

1 hour ago

10 misteret e fshehura në pikturat e famshme

Arti nuk është vetëm një burim frymëzimi, por gjithashtu një mister i madh. Artistët shpesh…

2 hours ago

“Somenat dita m’u di” (Që me natë dita m’u gdhi)-Kënga e parë dasme arbëreshe e dokumentuar

Të parën këngë dasme arbëreshe e ka dokumentuar Jeronim De Rada, dhe titullohet “Somenat dita…

3 hours ago

Diçka që nuk e dini për zinxhirin e xhinseve tuaja

Le të bëjmë një lojë. Shikoni zinxhirin e xhinseve. Do të lexoni shkronjat YKK. Nëse…

3 hours ago

Nëse e dëgjoni këtë emër gjatë fluturimit, do të thotë se ka një të vdekur në bord

Aeroplanët transportojnë miliona udhëtarë në mbarë botën çdo vit, por gjithashtu ata bartin edhe mijëra…

3 hours ago