Categories: KULTURË

Kufiri Kosovë-Shqipëri – Filmi etnografik “Kroni”

InforCulture sjellë filmin etnografik “Kroni” ,realizim i autorëve Lekë Shala dhe Anduena Halilaj, i cili trajton temën e kufirit Shqipëri-Kosovë ,dhe historinë e fshatit Gorozhup ,familjet e të cilit u ndanë në të dy anët e kufirit./InforCulture.info

Kroni tek bashkësi agrare përveç si burim i ujit, në rutinën e tyre të përditshme shpesh pa vetëdijen e tyre, krejt natyralisht shndërrohej në “pronë publike” të bashkësisë. Aty ndodhnin takimet e rastësishme, bashkimet, konfliktet. Jo rastësisht kroni përmendet shpesh herë në veprën epike të lashtësisë, Iliada, por edhe tek shumë vepra të tjera antike.

Në rastin e filmit “Kroni”, problemi është shtruar në rrafshin etnografik, antropologjik edhe historik në bashkëdyzim me elemente përcjellëse artistike. Pas vendosjes së kufirit të hekurt në vitin 1948 nga shteti monist shqiptarë shumë familje u prekën ekonomikisht, shumë të tjerëve ju mohua gjysma e pronave pasi kalonte në anën tjetër të kufirit, shumë u ndanë nga familjarët për të mos u parë për rreth gjysmë shekulli. Në fshatin Gorozhup familjet e të cilit u ndanë në të dy anët e kufirit, përdornin kronin që ndodhej pikërisht në kufi. Me qenë se ushtarët shoqëronin familjarët të cilët merrnin ujë, ata gjenin mënyra alternative për të transmetuar mesazhe. Baca Mehmet (Mehmet Tanaj) rrëfen kujtimet e tij rreth kronit, një histori vogël në një kënd të Kosovës por që gjenezën e kishte tek problemet e mëdha politike ku Kosova në mënyrën e saj, dhe Shqipëria si një rast i pa precedent, do të zhyteshin në gjysmëshekullin e ardhshëm.

/InforCulture.Info

In For Culture

Recent Posts

Donin të shembnin Kishën e Laçit, as shkenca nuk e shpjegon dot atë që u ndodhi 32 ushtarëve

Në vitin 1981, një grup ushtarësh nga toga e Drojës në Laç shkuan për të…

5 mins ago

Kjo është historia e Louis Vuitton – nga një njeri i varfër në një markë gjigande

Sipas statistikave të vitit 2020, kompania Louis Vuitton zë vendin e 9-të midis markave më…

34 mins ago

Vargjet e shkrimtarit francez në 1609 për Skënderbeun: Flinte vetëm dy orë

Në faqen n°200 të poemës me titull “Le Dauphin” të shkrimtarit francez Jacques de La…

1 hour ago

A e dini se cili është libri më i shitur në botë?

Nëse e shohim në aspektin e librave më të shitur në botë, që brenda një…

1 hour ago

Itali, Dokumentari i 1951 mbi ritualin unik të martesës arbëreshe (Video)

Një baba (me gajde) të ndihmuar nga djali i tij i vogël kujdeset për delet…

1 hour ago

Maks Myle: “Emrat e mjaft popujve të njohur rrjedhin nga fjala e vjetër shqipe ‘Ar’ “

Maurico Druon, sekretar i akademisë frënge: “Shqiptarët i përkasin popujve më të vjetër se vetë…

2 hours ago