Categories: RETROSPEKTIVË

Kulla e Sahatit e shek XIX,(19)

Kulla e Sahatit e njohur ne histori si Sahati i Inglizit i perket periudhes se aristokracise mesjetare.Ajo eshte e vetmja ndertese qe ekziston akoma nga periudha e antikitetit te Shkodres.

Kulla e sahatit,

bashke me shtepine ngjitur u ndertuan me fondet e lordit anglez Paget, i cili kishte qellim kryesor peerhapjen e fese protestane dhe themelimin e koshes anglikane ne Shqiperi me qender ne Shkoder.

Veprimtaria e lordit nuk pati sukses dhe kur pa se i deshtoi misioni i tij fetar, ne vend te kumbones se perparme per kullen, ai solli nje sahat te madh me tre fusha per t’u dalluar nga larg.

Ne oret e caktuara degjohej krisma e tij tingelluese.

Shtepia e feudalit perbehej nga 15-16 dhoma.Oborri i shtepise mbyllej me nje porte te madhe derrasash, dy kapakesh,

te gdhendur me ornamente dhe me stemen e Anglise Kjo kulle sot perdoret si pike vrojtimi sepse nga lartesia e saj shihet i gjithe qyteti.

In For Culture

Recent Posts

Ja çfarë nuk duhet të shkruani kurrë në CV-në tuaj

Cila klishe e rezymesë është më e çuditshmja që mund të lexohet? Sipas revistës Time:…

12 mins ago

Çfarë ndodh nëse shtypni këtë numër në Google(Foto)

Ajo çfarë po i habit njerëzit kohët e fundit është një numër të cilin po…

21 mins ago

1989/ Si erdhi interneti në Tiranë dhe cili ishte portali i parë

Ishte viti 1989. Në Universitetin Politeknik i Tiranës (UPT) ndodhi një ngjarje historike: lidhja e…

39 mins ago

Bëni kujdes nëse shihni një monedhë si kjo në derën e makinës

Nëse shihni një monedhë të ngjeshur si kjo në derën e makinës suaj, veproni menjëherë!…

56 mins ago

10 vendet më misterioze në botë, ndër to edhe një qytet shqiptar

Janë disa vende në botë që na lejojnë të lidhemi me hyjnoren. Këta janë vende…

2 hours ago

Harta e OKB-së, zbuloni si do të jenë shqiptarët në vitin 2060

Plakja e popullsisë dhe emigracioni do të bëjnë që në vitin 2060, mosha mesatare e…

2 hours ago