6.1 C
Pristina
Wednesday, January 20, 2021
Home KËSHILLA A mund t’i infektojë të tjerët personi i sëmurë nga coronavirusi derisa...

A mund t’i infektojë të tjerët personi i sëmurë nga coronavirusi derisa është duke folur?

Studimi i ri flet edhe për një rrugë të mundshme të bartjes së coronavirusit

Sipas hulumtimit të cilin e kanë udhëhequr shkencëtarët e Universitetit të Kalifornisë në Davis, me bisedë normale, individi i cili ende është pa simptoma, por është i infektuar me coronavirus mund të prodhojë mjaft grimca aerosole për bartjen e infeksionit.

Sipas mendimit të profesorit të kimisë inxhinierike William Ristenpart dhe bashkautor i studimit i cili së shpejti do të publikohet, aerosolët janë grimca të cilat janë mjaft të vogla që të mund të udhëtojnë nëpër ajër.

– Biseda e zakonshme krijon sasi aerosoli nga grimcat respiratore, ka thënë ai.

Vitin e kaluar profesor Ristenpart dhe studenti i studimeve pasdiplomike, Sima Asadi, dhe kolegët e tij kanë publikuar punimin në të cilin shpjegohet që sa më zëshëm që të flasë personi aq më shumë grimca emeton, andaj disa individë për këtë “superemitters”, i cili liron edhe deri dhjetë herë më shumë grimca se të tjerët.

Megjithatë, kalkulimi sa lehtë mund të përhapet coronavirusi nëpërmjet piklave duke folur kërkon përpjekje multidisiplinore, kanë theksuar autorët e studimit.

Është e nevojshme të studiohet hollësisht sa larg piklat arrijnë kur personi i nxjerr nga goja, në mënyrë që të ndikojë lëvizja e ajrit dhe sa shpejt bien për shkak të gravitacionit. /Telegrafi/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Shqiptarët në perandori sipas këndvështrimit turk

ANA TJETËR E TË SHIKUARIT /PASKTHIMNë monografinë të tij ‘’Shqiptarët në Perandorinë Osmane’’ studiuesi Nexhip P. Alpan...

Kështjella dardane shumë shtresore e Gërqinës së Gjakovës

Shkruan; Haxhi MEHMETAJKështjella thirret më fjalën e vjetër shqipe Gjytet dhe për herë të parë është identifikuar...

Fotografi të rralla: Gjakova gjatë luftës së dytë botërore, viti 1941

Fotografit jan bërë nga Ottorino Murari dhe gjindën në arkiv të Alberto Castaldini-tNga libri "Palaver: Vita quotidiana in Kosovo: diario fotografico...

Milan Sufflay për kufijtë e shqiptarëve në Mesjetë: Mali i Zi, fëmijë i llastuar i Shqipërisë

Etnosi i shqiptarëve është i një lashtësie të madhe dhe me këmbëngulje (vitale) në Ballkan. Për më shumë se njëmijë vjet e...

Recent Comments